Orbán és Tucker Carlson is felszólalnak az amerikai trumpista konzervatívok budapesti konferenciáján, utóbbi csak online

POLITIKA
2022 május 10., 11:07

Május 19-20-án rendezik Budapesten a CPAC nevű amerikai konzervatív politikai konferenciát. Erről Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója tett közé bejegyzést az imént. Az esemény húzóneve Amerika felé Tucker Carlson trumpista tévés, a Fox News szélsőjobboldali sztárja, magyar oldalról pedig Orbán Viktor miniszterelnök. Carlson azonban nem személyesen lesz jelen, csak neten keresztül jelentkezik be.

A CPAC (Conservative Political Action Conference ) az amerikai konzervatívok fontos, évente megrendezett eseménye, amit az American Conservative Union nevű szervezet talált ki és tartott meg először 1974-ben. A CPAC kezdetektől teret adott a mozgalom feltörekvő csillagainak: az első alkalommal Ronald Reagan kaliforniai kormányzó tartotta a nyitóbeszédet - hét évvel az elnökké választása előtt - és Donald Trump párton belüli karrierjét is az rúgta be sokak szerint, hogy 2011-ben felszólalhatott itt.

A budapesti esemény azonban nem a nagy, évi CPAC, hanem annak egyfajta fiókeseménye, hiszen az igazit már megtartották februárban. A magyarországi rendezvényt Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ nevű kormányzati kommunikációs szervezet vezetője jelentette be tavaly szeptemberben. Akkor még úgy tervezték, hogy márciusban, a választások előtt rendezik meg és egyértelmű célzásokat tettek arra, hogy Donald Trump exelnök is felszólalhat.

A trumpisták körében éppen Tucker Carlson tette népszerűvé Budapestet és Orbán Viktor rendszerét, többek között azután, hogy egyfajta hosszú politika hirdetésként tavaly egy héten át Budapestről adta le a tévés showműsorát, közben alákérdezős nagyinterjút készített Orbán Viktorral és élőben is a magyar közönség elé lépett.

Tucker Carlson és az Orbán-kormány jó viszonyában az ideológiai rokonságon felül az is szerepet játszhat, hogy a műsorvezető édesapja a magyar kormány fizetett lobbistája volt Washingtonban.

Richard Carlson regényes figura, aki volt tévés, tényfeltáró újságíró, bankár, diplomata, nagykövet a Seychelles-szigeteken és politikai lobbista. Utóbbi bizniszt a Policy Impact Stategic Communications nevű lobbicég igazgatójaként űzi. A magyar kormány 2018 őszén egyszerre három washingtoni lobbicéggel kötött szerződést. Az akció oka az volt, hogy a demokraták akkor szerezték meg a többséget a Képviselőházban, ami több szempontból is fejtörést okozott a republikánusok és Trump felé orientálódó Orbán-kormánynak. A három, emiatt felbérelt cég közül Tucker Carlson apjáé a Kongresszusban lobbizott a magyar kormány érdekében.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.