Soha nem volt még ekkora esélye annak, hogy túllépjük a 1,5 fokos felmelegedési határértéket a következő öt évben

klímaváltozás
2022 május 10., 04:27

Egy új elemzés szerint jelentősen megnőtt a valószínűsége, hogy átlépjük a globális felmelegedés egyik legfontosabb küszöbértékét. Az Egyesült Királyság Meteorológiai Hivatalának kutatói szerint most már körülbelül ötven-ötven százalék az esélye annak, hogy a következő öt évben a felmelegedés mértéke meghaladja az 1,5 Celsius-fokot. Hozzátették, hogy egy ilyen emelkedés átmeneti lenne, és a rekord melegeket 2022-2026-ra várják, de aggódnak a hőmérséklet változásának iránya miatt.

Az átlaghőmérséklet 2015-ben emelkedett először 1 Celsius-fokkal az iparosodás előtti szint fölé. A vezetők persze aláírták a párizsi klímaegyezményt, 2021 novemberében pedig a Glasgow-ban tartott COP26 konferencián is mindenki jelezte elkötelezettségét amellett, hogy ne lépjük túl a másfél fokos átlaghőmérséklet-emelkedést.

Dr. Leon Hermanson, a Met Office munkatársa és a jelentés vezető szerzője szerint aggasztó, hogy továbbra is melegítjük a bolygót, és egyre közelebb kerülünk a párizsi klímaegyezményben meghatározott küszöbértékhez, emiatt „mindent meg kell tennünk a fosszilis tüzelőanyagok használatának csökkentése érdekében”.

Szerintük az, hogy átmenetileg, egy év alatt túllépjük a 1,5 fokos emelkedést, nem ugyanaz, mint a tartós emelkedés, és nagyon valószínű, hogy ha a következő öt évben túl is lépjük, akkor az átlaghőmérséklet majd ismét csökken. De „amíg folytatjuk az üvegházhatású gázok kibocsátását, a hőmérséklet tovább fog emelkedni. Ezzel együtt az óceánok melegebbek és savasabbak lesznek, a tengeri jég és a gleccserek tovább olvadnak, a tengerszint tovább emelkedik, és az időjárásunk egyre szélsőségesebb lesz”. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.