Szlovéniában megint befagyasztották az üzemanyagok árát

A szlovén kormány szerdától 3 hónapra megint rögzítette az üzemanyagok árát, a rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre és a dízelre vonatkozik – közölte a szlovén gazdasági minisztérium.

Az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozták meg.

A kormány azért döntött a két legkelendőbb üzemanyag árának maximalizálása mellett, hogy megfékezze a kőolajtermékek piacán várhatóan bekövetkező zavarok és az árak nagymértékű ingadozása miatti emelkedését.

photo_camera Üzemanyagárakat jelző totemoszlop Budapesten, a Mészáros utcai Shell benzinkútnál 2020. március 18-án. Illusztráció: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A leköszönő kormány május 1-én nem hosszabbította meg a 2,5 hónappal korábban rögzített üzemanyagár alkalmazásának időpontját, amit akkor azzal magyarázott, hogy a piacok stabilizálódtak. Azóta háromszor emelkedett a benzin és a dízel ára Szlovéniában. Kedden a benzin 1,717 euróba, a dízel 1,862 euróba került. Az autópályákon az utóbbi ára elérte az 1,92 eurót.

Pénteken a Szlovén Kézműves és Vállalkozói Kamara (OZS) az állam újbóli beavatkozását sürgette, mert az „abnormális” üzemanyagár-emelkedés drágulást okoz a gazdaság minden szegmensében, ez pedig a vásárlóerő csökkenéséhez, a kereslet visszaeséséhez és elbocsátásokhoz vezet. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt