Ukrajna leállítja az orosz földgáz tranzitját egy Luhanszk megyei állomáson keresztül

háború
2022 május 10., 19:57
comments 4

Az ukrán gázszállító rendszert (HTSZ) üzemeltető vállalat kénytelen felfüggeszteni a földgáz tranzitját Oroszországból a Luhanszk megyében lévő Szohranyivka mérőállomáson keresztül – közölte a vállalat sajtószolgálata az Ukrinform hírügynökség szerint.

A hírügynökség kiemelte, hogy az említett mérőállomáson át halad az Európába irányuló orosz földgázszállítások közel egyharmada.

Vis maior

A vállalat közleménye alapján olyan vis maior, azaz előre nem látható kényszerítő körülmények következtek be, amik lehetetlenné teszik a földgáz további szállítását az Oroszoroszág által elfoglalt területen található Szohranyivka gázmérőállomáson és az orosz határnál lévő Novopszkov kompresszorállomáson keresztül.

Az orosz erők beavatkoztak

Az ukrán vállalat közölte, hogy jelenleg nem tud operatív és technológiai ellenőrzést végrehajtani az orosz erők által elfoglalt területeken található egyéb, a gázszállításhoz szükséges eszközök felett sem. „Ezen túlmenően az orosz erőknek a technológiai folyamatokba történő beavatkozása, a gázszállító létesítmények működési módjának megváltoztatása, beleértve a tranzitforgalomból történő jogosulatlan gázkivonásokat, veszélybe sodorják a teljes ukrán földgázszállítási rendszer stabilitását és biztonságát” – állította a vállalat a sajtóközleményben.

Gázcsap Varsó közelében.
photo_camera Gázcsap Varsó közelében. Illusztráció: MATEUSZ WLODARCZYK/NurPhoto via AFP

A vállalat közölte, hogy a fentiekre tekintettel május 11-én reggel 7 órától a Szohranyivka csomóponton nem fogadnak be gázt az ukrajnai szállítórendszerbe, de „az európai partnerekkel szemben fennálló tranzitkötelezettségek maradéktalan és a szerződésben foglaltaknak megfelelő teljesítése érdekében lehetőség van a hozzáférhetetlen kapacitások ideiglenes áthelyezésére Szohranyivka pontról a Szudzsa csomópontra, ami Ukrajna ellenőrzése alatti területen fekszik”. További részleteket az említett „ideiglenes áthelyezésről” nem hoztak nyilvánosságra.

Többször szóltak

A vállalat már többször is jelezte a Gazprom orosz állami gázvállalatnak, hogy az orosz erők harci tevékenységei fenyegetést jelentenek az Ukrajnán keresztül Európába irányuló földgáztranzitra, és követelték, hogy hagyják abba a beavatkozást a létesítmények működésébe, de ezeket a felhívásokat állításuk szerint az orosz fél figyelmen kívül hagyta.

Az Ukrinform emlékeztetett arra, hogy az ukrán gázszállító cég áprilisban feljegyzést készített az orosz hadsereg beavatkozásáról a Luhanszk megyében lévő Novopszkov kompresszorállomás operatív munkájába. Ezután a cég figyelmeztetett arra, hogy az ilyen beavatkozások miatt szükségessé válhat a földgázszállítás leállítása a Szohranyivka mérőponton keresztül.

Ukrajna 2015 óta nem vásárol közvetlenül Oroszországtól földgázt, a szükségleteit saját kitermelésből fedezi és kb. 30 százalékát európai országokból szerzi be. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.