Medián: Már a Mi Hazánk a legnépszerűbb ellenzéki párt

POLITIKA
2022 május 11., 10:36
comments 83

Figyelemre méltó eredményekre jutott a Medián Közvélemény- és Piackutató választások utáni első jelentősebb pártpreferenciákra vonatkozó közvélemény-kutatása.

A HVG megbízásából készült felmérés szerint ezúttal is észrevehető a választások után jellemzően felbukkanó „győzteshez húzás” jelensége: 54 százaléka vallotta magát Fidesz–KDNP-szavazónak (a listás 52 százaléknál kicsivel többen) és 34 százalék ellenzékinek, ami csökkenés az április 3-án számolt 36 százalékhoz képest.

Ez még csak hajszálnyi különbségnek látszik, de amikor a kutatók úgy tették fel a kérdést, hogy egy „közeljövőben megtartandó” választáson hogyan voksolnának, már 57 százalék jelölte meg a kormánypártokat.

A legérdekesebb az, hogy a valamelyest meglepetésre parlamentbe jutott Mi Hazánk esetében is érzékelni hasonló tendenciát.

A listán 5,88 százalékig jutó radikálisok a választani tudók körében 9, a választani tudó biztos szavazók körében 8, a teljes szavazókorú népességben 8 százalékon állnak.

A Medián elemzése megjegyzi, hogy nagyon hasonló ez a jelenség ahhoz, amit a Jobbik 2009-es európai parlamenti választáson elért eredménye után lehetett tapasztalni: miután kitört a bizonyos helyzetekben szalonképtelennek gondolt buborékból a szélsőjobboldali párt, megszaladt a népszerűsége; egyre többen gondolják nyíltan felvállalhatónak szimpátiájukat.

A Mi Hazánk ezzel 1 százalékkal megelőzi a teljes népességben a Demokratikus Koalíciót, és 2-vel a 6 százalékon álló Momentumot;és ahogy írják: „ezek persze hibahatáron belüli különbségek, de szimbolikus jelentőségük nem elhanyagolható”.

A tendencia látványos a politikusok népszerűségi mutatói szerint is: a teljes szavazókorú népességben Toroczkai László már a harmadik legnépszerűbb ellenzéki politikus. A felmérés arra mutat rá, hogy a Mi Hazánk elnökének egészen egyedi a pozíciója a politikai palettán; a magyar demokrácia alig látott még hasonlót:

egy olyan ellenzéki vezetőről van szó, aki sokszorosan népszerűbb a kormánypárti, mint az ellenzéki szavazók között;a fideszesek köreiben 53 százalékos a szimpátiamutatója, az ellenzékieknek alig 14 százalékos.

A legnépszerűbb ellenzéki politikus a momentumos Donáth Anna (a teljes népességben 39, az ellenzékiek között 79 százalékponttal), őt Karácsony Gergely (33-67), és Dobrev Klára követi (31-64). Márki-Zay Péter csak a hetedik legnépszerűbb az ellenzéki körökben (25-53).

Az elmúlt napokban közöltünk eredményeket egy másik Medián-kutatásból is, ami a 444 megbízásából készült, és amiben a magyarok orosz-ukrán háborúról alkotott véleményét igyekeztük feltérképezni.

Csütörtök délután 17:45-től a 444 zárt Facebook-csoportjában, a 444 Közértben élőben kérdezzük Hann Endrét, a Medián igazgatóját arról, hogy miként látják a magyarok az orosz-ukrán konfliktus; mennyiben változtak meg a politikai preferenciák az elmúlt hetekben, és hogy mennyiben lesz más a közvélemény-kutató szakma helyzete a 2022-es országgyűlési választás után.

Ha még nem vagy tagja a Körnek, csatlakozz hozzánk most, válaszd a "444 Közösség" vagy a "444 Belső Kör" csomagot, és kövesd az adást!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.