Lengyelországban őrizetbe vettek egy orosz-spanyol újságírót, akit kémkedéssel gyanúsítanak

külföld
2022 május 12., 08:23

Őrizetben tartanak Lengyelországban egy szabadúszó orosz-spanyol kettős állampolgárú újságírót, akit az oroszoknak való kémkedéssel gyanúsítanak.

A lengyel ügyészség gyanúja szerint Pablo González az orosz GRU katonai hírszerzés ügynöke. González szabadúszóként dolgozott a spanyol La Sexta TV-csatornánál, az EFE spanyol állami hírügynökségnél, és az amerikai kormány által finanszírozott Amerika Hangjánál is.

„Oroszország javára hajtott végre műveleteket hasznot húzva újságírói státuszából, amely lehetővé tette számára, hogy szabadon utazhasson a világban és Európában, beleértve a katonai konfliktusövezeteket is” - mondta Lengyelország különleges szolgálatokért felelős miniszteri koordinátorának szóvivője. Azt is hozzátette, hogy komoly bizonyítékok vannak az újságíró kémtevékenységére.

González családja és barátai szerint azonban a vád abszurd, és az újságíró szabadon bocsátását követelték. Az oroszországi születésű, spanyol és orosz kettős állampolgárságú Gonzálezt azután vették őrizetbe, hogy a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) ügynökei február 27-én, nem sokkal éjfél után bekopogtattak szállodai szobája ajtaján. González korábban tudósított a menekültválságról, és információk szerint az orosz-ukrán konfliktusban az ukrán oldalról készült tudósítani.

Az ügyészek várhatóan a jövő héten kérik a bírótól Pablo González letartóztatásának további három hónappal való meghosszabbítását, de mire bíróság elé állhat, az beletelhet egy évbe is, és akár 10 év börtönre is számíthat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.