Lengyelországban őrizetbe vettek egy orosz-spanyol újságírót, akit kémkedéssel gyanúsítanak

külföld
2022 május 12., 8:23

Őrizetben tartanak Lengyelországban egy szabadúszó orosz-spanyol kettős állampolgárú újságírót, akit az oroszoknak való kémkedéssel gyanúsítanak.

A lengyel ügyészség gyanúja szerint Pablo González az orosz GRU katonai hírszerzés ügynöke. González szabadúszóként dolgozott a spanyol La Sexta TV-csatornánál, az EFE spanyol állami hírügynökségnél, és az amerikai kormány által finanszírozott Amerika Hangjánál is.

„Oroszország javára hajtott végre műveleteket hasznot húzva újságírói státuszából, amely lehetővé tette számára, hogy szabadon utazhasson a világban és Európában, beleértve a katonai konfliktusövezeteket is” - mondta Lengyelország különleges szolgálatokért felelős miniszteri koordinátorának szóvivője. Azt is hozzátette, hogy komoly bizonyítékok vannak az újságíró kémtevékenységére.

González családja és barátai szerint azonban a vád abszurd, és az újságíró szabadon bocsátását követelték. Az oroszországi születésű, spanyol és orosz kettős állampolgárságú Gonzálezt azután vették őrizetbe, hogy a lengyel belbiztonsági hivatal (ABW) ügynökei február 27-én, nem sokkal éjfél után bekopogtattak szállodai szobája ajtaján. González korábban tudósított a menekültválságról, és információk szerint az orosz-ukrán konfliktusban az ukrán oldalról készült tudósítani.

Az ügyészek várhatóan a jövő héten kérik a bírótól Pablo González letartóztatásának további három hónappal való meghosszabbítását, de mire bíróság elé állhat, az beletelhet egy évbe is, és akár 10 év börtönre is számíthat. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt