Menstruációs szabadnap, abortusz 16 év fölött szülői beleegyezés nélkül – radikális reformokra készül a spanyol kormány

egészség
2022 május 12., 18:19
comments 2

Miközben az Egyesült Államokban épp el akarják venni a nőktől a szabad abortuszhoz való jogot, Spanyolországban ennek az ellenkezőjére készül a kormány. Az esélyegyenlőségi minisztérium szerdán megerősítette, hogy

már szinte teljesen kész az új törvénytervezet a nők menstruációs és reproduktív jogairól.

A Cadena SER nevű rádió közölte elsőként részletesen a tervezetet.

Abortusz

Első fontos eleme, hogy garantálná az ingyenes abortuszhoz való jogot az ország közegészségügyi rendszerében, illletve kivételes esetekben akkreditált magánklinikákon is. Emellett szélesebb körben hozzáférhetővé tennék a terhességmegszakítást azáltal, hogy eltörölnék a kötelező szülői beleegyezést 16 éves kortól.

Spanyolországban a terhesség 14. hetéig legális az abortusz, utána pedig akkor, ha a terhesség egészségügyi kockázatot jelent az anyának. A 16 és 17 évesek számára a szigorítást még az előző, konzervatív kormány vezette be 2015-ben.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.