Orbán ellenállása miatt az EU elhalaszthatja az olajembargót

külföld
2022 május 13., 06:05
comments 34

Több uniós tagállam szerint ideje elgondolkodni az orosz olajexportra kivetett szankciók elhalasztásán annak érdekében, hogy legalább a javasolt szankciós csomag többi részét életbe lehessen léptetni, írja a Bloomberg. Az EU legújabb szankciós csomagja részeként az orosz olajexportot is betiltaná, és bár Magyarország ez alól 2025-ig mentességet kapna, Orbán Viktor megmakacsolta magát, és mereven elutasítja.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn váratlanul villámlátogatást tett Budapesten, hogy megpróbálja meggyőzni a hajthatatlan Orbánt.
photo_camera Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke hétfőn váratlanul villámlátogatást tett Budapesten, hogy megpróbálja meggyőzni a hajthatatlan Orbánt. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher/MTI/MTVA

Orbán azzal érvel, hogy a magyar olajiparnak hatalmas költségekkel járna az átállás más olajforrásra. Ez annyiban igaz, hogy az orosz olaj olcsóbb, mint a nyugaton irányadó Brent könnyűolaj, és a Mol finomítói kapacitásai az orosz Ural olaj feldolgozására vannak optimalizálva, ezek átállítása pedig több száz millió dolláros költséggel járna. Ugyanakkor a Molnak a legfrissebb jelentése szerint a hatósági benzinár ellenére is 833 millió dollár volt az adózás, kamatfizetés és amortizáció előtti árbevétele 2022 első negyedévében, vagyis ezt a beruházást, amivel lényegében örökre leválhatna az orosz olajról, pár havi bevételéből fedezni tudná.

Legalább ennyire hamis volt Orbánnak az a pontosan egy hete elhangzott érve, miszerint könnyen ugrálnak azok, akiknek van tengerpartjuk, és hajón is tudnak olajat szállítani, de nekünk nincs, mert "elvették". Egyrészt Magyarországot közvetlen olajvezeték, az Adria köti össze a rijekai olajkikötővel, vagyis minden infrastruktúra adott a tengeri olajszállításhoz. Másrészt a horvátok felháborodását kiváltó kijelentés a tengerpart "elvételéről" történelmileg igen pontatlan. Magyarországnak ugyanis a közkeletű tévedéssel szemben nem volt tengerpartja, a Magyar Királyság határa a Száva folyó volt. Tengerpartja 1091-1918 között a magyar korona egyik államának, Horvátországnak volt.

Mindettől függetlenül a Bloomberg diplomáciai forrásai szerint egyre nagyobb a támogatottsága az EU tagállamai között annak, hogy halasszák el az orosz olajra kivetendő szankciókat - igaz, több tagállam szerint ez hiba volna, mert a gyengeség jelének látszana. Az orosz érdekek érvényesítésében hajthatatlannak tűnő Orbán a kérdést a tagállami vezetők május végi csúcstalálkozóján tárgyalná. Ursula von der Leyen bizottsági elnök a hét elején telefonos konferenciát szeretett volna tartani róla, de ezt végül elhalasztották, és még nem tűztek ki rá új időpontot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.