Van olyan külföldi magyar szavazó, akit az NVI május közepén vett nyilvántartásba, pedig januárban regisztrált

választás
2022 május 13., 14:32
comments 2

Már az áprilisi választás előtt számtalan beszámoló érkezett arról, hogy külföldön élő magyar állampolgárok nem kapták meg a levélszavazáshoz szükséges küldeményt a Nemzeti Választási Irodától, most azonban még ezek közt is rekordgyanús késésről számolt be egy olvasónk.

Május közepén értesítette az NVI Evelint, hogy szavazhat áprilisban.
photo_camera Május közepén értesítette az NVI Evelint, hogy szavazhat áprilisban. Fotó: Olvasónk

Evelin Hollandiából szeretette volna levélben leadni a szavazatát. Ehhez a szükséges módon regisztrált is - januárban. Az NVI-től ma, négy hónappal később, 2022. május 13-án kapott értesítést arról, hogy felvették a választói névjegyzékbe és szavazhat. A levélcsomagot azóta sem kapta meg, így szavazni sem tudott.

Amikor még a választás előtt, április 1-jén reklamált az NVI-nél emiatt, másokhoz hasonlóan egy sablonválaszt kapott „a szavazási levélcsomagok regisztrált külhoni választópolgárok részére történő eljuttatásáról”.

Frissítés 2022.05.16.

Cikkünkre reagálva az NVI beazonosította az ügyet, tájékoztatásuk szerint a tényállás a következő:

„Az érintett hölgy 2021 év elején külföldön élő magyar állampolgár lett, belföldi lakcím nélkül. Emiatt a belföldi lakcímmel rendelkező magyarok központi névjegyzékéből automatikusan törölték. Ezzel egyidőben viszont a választópolgár számára - sikeres regisztrációs kérelem benyújtását követően - lehetővé vált a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgároknak elérhető levélben szavazás.

Ugyanakkor február közepén az érintett külképviseleti szavazásra irányuló kérelmet nyújtott be az NVI-hez, de erre magyarországi lakcím hiányában nem volt lehetősége, így ezt a kérelmet elutasította az Iroda. Emellett tájékoztattuk arról, hogy választójoga gyakorlása érdekében a magyarországi lakcímmel nem rendelkezők névjegyzékbe vételi kérelmének benyújtásával kell élnie. A kérelem benyújtás módjait is ismertettük, ennek ellenére ebben az időpontban nem nyújtott be kérelmet. Regisztrációs kérelme csak jóval a 2022-es választásokra vonatkozóan előírt határidő - 2022. március 9-én 16.00 óra- lejárta után, március 22-én érkezett, elektronikus úton.”

Olvasónk kitart amellett, hogy az NVI által írtakkal ellentétben januárban regisztrált először, ám arról semmilyen visszajelzést vagy írásos igazolást nem kapott. A külképviseleti szavazásra irányuló kérelem elutasításáról azt mondja, szintén semmilyen értesítést nem kapott, ezért abban a tudatban volt, hogy rendben van a regisztrációja. Végül március 22-én azért regisztrált újra a biztonság kedvéért, mert addig sem érkezett számára visszajelzés, bár továbbra is abban a hitben volt, hogy rendben van az ügye.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.