Izrael vizsgálatot indít a rendőrök ügyében, akik lerohanták a meggyilkolt palesztin újságíró temetési menetét

külföld
2022 május 14., 18:48
comments 1

Izrael bejelentette, hogy vizsgálatot rendelt el azon rendőrtisztek magatartását illetően, akik Sirín Abu Akla újságíró temetési menetén a koporsóhordozókra támadtak a megszállt Kelet-Jeruzsálemben. Az Al-Dzsazírának dolgozó Abu Aklát szerdán lőtték agyon annak ellenére, hogy sisakot és „Press” feliratú golyóálló mellényt viselt, miközben az izraeli katonai rajtaütésről tudósított Dzseninben.

photo_camera Izraeli fegyveres erők gumibotokkal oszlatják a temetési menetet. Fotó: MOSTAFA ALKHAROUF/Anadolu Agency via AFP

Kamerafelvételek szerint a koporsóhordozók igyekeztek megakadályozni, hogy a koporsó a földre zuhanjon, miközben gumibottal hadonászó izraeli rendőrök a gyászolók felé rohantak. Az izraeli erők palesztin zászlókat foglaltak le a gyászolóktól, majd később betörték az Abu Akla holttestét szállító halottaskocsi ablakát, és eltávolítottak egy palesztin zászlót.

„Az izraeli rendőrkapitány a közbiztonsági miniszterrel egyeztetve utasította, hogy folytassák le az incidens kivizsgálását” – áll a rendőrség szombati közleményében. Állításuk szerint a temetésről egyeztettek az újságíró családjával, de „a zavargók megpróbálták szabotálni a szertartást és ártani a rendőrségnek.” A vizsgálat eredménye néhány napon belül várható.

Az Európai Unió elítélte az izraeli rendőrséget „aránytalan erőszak alkalmazása” miatt. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa ritka, egyhangú nyilatkozatában elítélte a gyilkosságot, és „azonnali, alapos, átlátható és pártatlan vizsgálatot” kért – közölték diplomaták.

Husszein al-Sejk, a Palesztin Állam egyik tisztviselője szombaton azt mondta, hogy a hatóság örömmel fogadja, ha „minden nemzetközi szervezet részt vesz a nyomozásban”. Pénteken késő délután a palesztin államügyész közölte, hogy az előzetes eredmények szerint Abu Aklát az izraeli csapatok szándékos lövése ölte meg, de a nyomozást folytatják.

„Folytatjuk a nyomozást, és semmiképpen sem engedjük meg, hogy Izrael partner legyen ebben a nyomozásban, mert ők gyilkosok, és ők ölték meg” – mondta Mahmúd Abbász palesztin elnök szombaton az al-Dzsazírának.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt