Naponta kétezer ukrán tér vissza Harkivba a helyi kormányzó szerint

május 15., vasárnap 15:40
1
Oroszok által szétlőtt házak és autó Harkivban, 2022. május 9-én. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

„Azok az emberek, akik a háború miatt elhagyták Harkiv városát, lassan kezdenek visszatérni a városba” - ezt mondta Oleg Szinyegubov, Harkiv megye kormányzója egy videós bejelentkezés során vasárnap.

Szinyegubov azt mondta, hogy naponta nagyjából kétezren térnek vissza a városba, de ez a szám folyamatosan nő.

A politikus arról is beszélt, hogy kapcsolatban állnak az Ukrzaliznicja, azaz az ukrán állami vasútvállalattal, amely folyamatosan új vagonokat csap hozzá a Lvivből Harkiv irányába közlekedő szerelvényekhez a megnövekedett igények miatt.

Szinyegubov azt is elmondta ugyanakkor, hogy emiatt még sürgetőbb megoldani a város lakhatási problémáit. Jelenleg 4,5 ezer ember él a harkivi metró területén.

Számukra, és az érkezők számára most legalább ideiglenes lakhatást kell biztosítani, amíg a megfelelő infrastruktúrák vissza nem épülnek.

Az ukrán csapatok már napokkal ezelőtt visszavonulásra kényszerítették az orosz seregeket Harkiv közelében.

Emlékeztetőül : Az amerikai kutatóintézet szerint az orosz hadsereg valószínűleg úgy döntött, hogy teljesen elhagyja a Harkiv körüli állásait. Ukrajna második legnagyobb városát a háború kezdete óta folyamatosan bombáztak az oroszok. (Ukrayinska Pravda)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt