Naponta kétezer ukrán tér vissza Harkivba a helyi kormányzó szerint

háború
2022 május 15., 15:40
comments 1
Oroszok által szétlőtt házak és autó Harkivban, 2022. május 9-én.
photo_camera Oroszok által szétlőtt házak és autó Harkivban, 2022. május 9-én. Fotó: STRINGER/Anadolu Agency via AFP

„Azok az emberek, akik a háború miatt elhagyták Harkiv városát, lassan kezdenek visszatérni a városba” - ezt mondta Oleg Szinyegubov, Harkiv megye kormányzója egy videós bejelentkezés során vasárnap.

Szinyegubov azt mondta, hogy naponta nagyjából kétezren térnek vissza a városba, de ez a szám folyamatosan nő.

A politikus arról is beszélt, hogy kapcsolatban állnak az Ukrzaliznicja, azaz az ukrán állami vasútvállalattal, amely folyamatosan új vagonokat csap hozzá a Lvivből Harkiv irányába közlekedő szerelvényekhez a megnövekedett igények miatt.

Szinyegubov azt is elmondta ugyanakkor, hogy emiatt még sürgetőbb megoldani a város lakhatási problémáit. Jelenleg 4,5 ezer ember él a harkivi metró területén.

Számukra, és az érkezők számára most legalább ideiglenes lakhatást kell biztosítani, amíg a megfelelő infrastruktúrák vissza nem épülnek.

Az ukrán csapatok már napokkal ezelőtt visszavonulásra kényszerítették az orosz seregeket Harkiv közelében.

Emlékeztetőül : Az amerikai kutatóintézet szerint az orosz hadsereg valószínűleg úgy döntött, hogy teljesen elhagyja a Harkiv körüli állásait. Ukrajna második legnagyobb városát a háború kezdete óta folyamatosan bombáztak az oroszok. (Ukrayinska Pravda)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.