Gyurcsány: Törvénytelennek tekintjük a kormányt

POLITIKA
2022 május 16., 10:37
comments 41

Gyurcsány Ferenc szerint az áprilisi választási eredmény csak akkor fejezné ki a valóságos népakaratot, ha „a versengő gondolatok és eszmék egyenlő feltételekkel” jutottak volna el a választókhoz.

A DK elnöke szerint ez nem így történt, manipulálják a nyilvánosságot, a választás nem volt szabad és tisztességes, így a megalakuló kormány is törvénytelen.Gyurcsány a parlamentben beszélt erről, néhány órával Orbán Viktor miniszterelnöki eskütétele előtt.

photo_camera Gyurcsány Ferenc hétfői felszólalása közben Fotó: Németh Dániel/444

Arra, hogy miért vették fel mégis a mandátumot, háborús hasonlatot idézett: „Rendben van-e, ha a hazáját védő nép a megszállók elleni küzdelemben a megszállóktól zsákmányolt fegyvert is használja? Szerintünk rendben van” - mondta. Szerinte ugyanezen az alapon kell használni „minden törvényes eszközt az önök törvénytelen, megszálló kormányával szemben”, ennek terepe a parlament is, de Gyurcsány szerint „kétségtelenül nem a legfontosabb terepe”.

Felszólalása után Kövér László házelnök azzal vádolta Gyurcsányt, hogy miniszterelnökként „minden létező bűnt elkövetett” az ország ellen, és most fordult elő utoljára, hogy nem vette el tőle a szót, amikor törvénytelennek nyilvánít egy demokratikusan megválasztott kormányt. „Önnek nincs joga ilyet tenni.”

A DK-s képviselők ezután kivonultak az ülésteremből.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt