Népszavazáson döntöttek Svájcban a szervátültetés szabályairól

május 16., hétfő 5:15
6

Svájcban népszavazáson döntöttek arról, hogy ha valaki nem tiltja meg kifejezetten, akkor halála után automatikusan szervdonorrá válik - írja a Guardian.

A transzplantációról szóló törvény megváltoztatását a szavazók 60 százaléka támogatta. Az eddig szabályozás csak akkor tette lehetővé a szervek felhasználását, ha az elhunyt abba még életében beleegyezett. Mivel az elhalálozott személyek szándéka sokszor nem ismert, ilyen esetekben a döntés a hozzátartozókra maradt, akik a legtöbb esetben a szervadományozás ellen döntöttek.

2021 végén több mint 1400 beteg várt szervátültetésre a mintegy 8,6 millió lakosú Svájcban.

Tavaly 166 elhunyt személy engedélyezte szervei felhasználását Svájcban, és összesen 484 ilyen szervet ültettek át. A Swisstransplant nevű szervezet szerint 2021-ben 72 ember halt meg, miközben szervátültetésre várt.

Az új törvény alapján azonban a hozzátartozók továbbra is megtilthatják a szervek felhasználását, ha azt gyanítják, hogy szerettük ellenezte azt, csak nem nyilatkozott róla.

A szervek felajánlásának orvosi feltételei változatlanok maradnak: csak azok adományozhatják el a szerveiket, akik kórházi intenzív osztályon halnak meg, és előbb két orvosnak kell igazolnia a halál beálltát.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt