Ukrán külügyminiszter: Egyetlen ország ellenzi csak az olajembargót Európában

eu
2022 május 16., 16:39

Délelőtt óta tart az EU-s külügyminiszterek tanácskozása Brüsszelben, ahol az egyik legfontosabb napirenden lévő kérdés az úgynevezett 6. szankciós csomag Oroszország ellen. Ennek lenne része az olajembargó.

A csomag tervezett tartalmát két hete mutatta be Urusla von der Leyen bizottsági elnök, és Magyarország rögtön tiltakozott ellene, mondván, nem tud máshonnan olajat venni, csak Oroszországtól. Erről a problémáról részletesen itt, itt és itt írtunk korábban. Az Európai Bizottság előbb 2023-ig, majd 2024 végéig kivételt ajánlott Magyarországnak, ha megszavazza a szankciós csomagot. Azaz még két és fél évig vehetne orosz olajat Magyarország, de ez a budapesti kormánynak nem elég.

A hétfői külügyminiszteri vita egy részén ott volt Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter is, aki a tanácsteremből kijövet azt mondta,

"nem túlzás azt mondani, hogy csak egyetlen ország blokkolja az olajembargó bevezetését".

Korábban ugyan Szlovákia, Csehország, Bulgária és Görögország is ellenezte az olajembargó egyes elemeit, illetve kárpótlásokért, kivételekért lobbiztak, de az elmúlt hétvégére világossá vált, hogy Magyarország az egyetlen tagállam, amelyik élesen ellenáll. Így Kuleba minden bizonnyal Magyarországra gondolt, bár nem mondta ki a nevét.

Kuleba azt mondta, hogy nem biztos abban, hogy sikerül hétfőn elfogadni az új szankciós csomagot, bár a tagállamok nagy többsége szeretné ezt megtenni. Hozzátette, hogy több ország már a hetedik szankciós csomag előkészítésén gondolkodik, bár még a hatodikban sem sikerült megállapodni.

Az ülésről később távozó cseh külügyminiszter azonban megerősítette a sajtónak, hogy Magyarország az akadálya a szankció kivetésének. "Minden azon múlik, hogy a Bizottság meg tud-e állapodni Magyarországgal" - fogalmazott.

A tanácskozáson Magyarországot Szijjártó Péter külügyminiszter képviseli.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.