Hamarosan megnyílhatnak az uniós pénzcsapok Lengyelország előtt

külföld
2022 május 17., 18:02
comments 2

Az Európai Bizottság a következő két hétben jóváhagyhatja a lengyel helyreállítási terveket, ami után hozzáférhetnek az eddig visszatartott 36 milliárd eurós helyreállítási támogatásukhoz, írja a Politico bizottsági tisztségviselőkre hivatkozva.

A lengyel kormány régóta vitázott az EU-val az igazságszolgáltatás függetlensége miatt. Az EU három feltételt támasztott: szüntessék meg az erősen vitatott fegyelmi kamarát, reformálják meg a fegyelmi rendszert és vegyék vissza az elbocsátott bírákat. A lap forrásai szerint minhárom kérdésben sikerült megállapodniuk. A támogatásokat akkor fizetik ki, ha az adott tagállam bemutatta, hogy teljesítette azokat a célokat/mérföldköveket, amikről megállapodtak. A Bizottság szóvivője szerint ezekről amérföldkövekről már megállapodtak.

Waldemar Buda, Lengyelország uniós forrásokért felelős minisztere kedden arról beszélt, hogy már júliusban pályázhatnak a helyreállítási alap pénzeire.

Az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet még mindig nem fogadta el, a kormánynak már egy éve nem sikerül olyan tervet leadnia, ami a Bizottság szerint megfelel a tagállamok által felállított kritériumoknak. Orbán Viktor egy márciusi levelében a kritériumok lazítását kérte.

A magyar kormány szereti mindezt azzal magyarázni, hogy az EU a gyermekvédelmi törvény miatt nem hagyta jóvá a tervet, de már Ursula von der Leyen is elmondta, hogy a korrupciós kockázatok miatt maradt pénz nélkül a magyar kormány. Az új kormányban elvileg Navracsics Tibor feladata lesz helyzet megoldása.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.