Hamarosan megnyílhatnak az uniós pénzcsapok Lengyelország előtt

május 17., kedd 18:02
2

Az Európai Bizottság a következő két hétben jóváhagyhatja a lengyel helyreállítási terveket, ami után hozzáférhetnek az eddig visszatartott 36 milliárd eurós helyreállítási támogatásukhoz, írja a Politico bizottsági tisztségviselőkre hivatkozva.

A lengyel kormány régóta vitázott az EU-val az igazságszolgáltatás függetlensége miatt. Az EU három feltételt támasztott: szüntessék meg az erősen vitatott fegyelmi kamarát, reformálják meg a fegyelmi rendszert és vegyék vissza az elbocsátott bírákat. A lap forrásai szerint minhárom kérdésben sikerült megállapodniuk. A támogatásokat akkor fizetik ki, ha az adott tagállam bemutatta, hogy teljesítette azokat a célokat/mérföldköveket, amikről megállapodtak. A Bizottság szóvivője szerint ezekről amérföldkövekről már megállapodtak.

Waldemar Buda, Lengyelország uniós forrásokért felelős minisztere kedden arról beszélt, hogy már júliusban pályázhatnak a helyreállítási alap pénzeire.

Az Európai Bizottság a magyar helyreállítási tervet még mindig nem fogadta el, a kormánynak már egy éve nem sikerül olyan tervet leadnia, ami a Bizottság szerint megfelel a tagállamok által felállított kritériumoknak. Orbán Viktor egy márciusi levelében a kritériumok lazítását kérte.

A magyar kormány szereti mindezt azzal magyarázni, hogy az EU a gyermekvédelmi törvény miatt nem hagyta jóvá a tervet, de már Ursula von der Leyen is elmondta, hogy a korrupciós kockázatok miatt maradt pénz nélkül a magyar kormány. Az új kormányban elvileg Navracsics Tibor feladata lesz helyzet megoldása.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt