Nem volt hajlandó pályára lépni a szivárványos mezszám miatt a PSG szenegáli játékosa

franciaország
2022 május 18., 18:03

Egyre nagyobb botrányt kavar, hogy a Paris Saint-Germain szenegáli játékosa, Idrissa Gueye nem lépett pályára csapata hétvégi bajnokiján.

A középpályás kezdő lett volna, de kihagyta a meccset. Mégpedig a hírek szerint azért, mert a párizsiak egy olyan mezben léptek pályára, aminek a mezszáma szivárvány színű volt.

photo_camera A szivárványos mezszám Fotó: PASCAL GUYOT/AFP

A francia bajnokságban már második évben szolidaritanak ezzel a gesztussal a homo-, bi- és transzfóbia elleni nemzetközi naphoz, május 17-éhez időzítve.

Gueye már tavaly is kimaradt az akcióból, akkor betegségre hivatkozott. Most az edzője, Mauricio Pochettino csak annyit mondott, hogy személyes okok miatt maradt ki a csapatból. A Le Parisien szerint ugyanakkor Gueye megtagadta a pályára lépést ebben a mezben.

Maga a játékos még nem szólalt meg. Az AFP ugyanakkor látott már egy olyan levelet, amiben a francia szövetség etikai bizottsága magyarázatot kér a játékostól, hogy miért hagyta ki a meccset. Ha valóban tiltakozásképpen, akkor azt szerintük diszkriminatív lépésnek számít és bocsánatkérést várnak tőle. Ha pedig nem ez volt a háttérben, akkor pedig arra szólítják fel, hogy cáfolja a híreket.

A klub csak annyit kommunikált, hogy büszkék arra, hogy „a világ labdarúgásának legnagyobb sztárjai” szombaton ebben a mezben fejezték ki elkötelezettségüket a homofóbia és a diszkrimináció minden formája ellen.

A homoszexualitás Szenegálban illegális, és akár öt évig terjedő börtönbüntetéssel is büntethető. Az ország politikusai kiálltak Gueye mellett, és azt követelték, hogy tartsák tiszteletben a középpályás muszlim hitét. És több szenegáli játékos is támogatásáról biztosította. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.