Washington Post: Amerika orbánizálódása 2. rész

külföld
2022 május 18., 06:45

Megjelent a Washington Post háromrészes sorozatának második cikke arról, hogy a magyar miniszterelnöknek milyen hatása van az amerikai politikai életre. Az első részben felidézték, hogy Orbán hogyan hirdetett 2018-ban háborút Tusványoson az "1968-as elit" és azon keresztül a liberális európai status quo ellen.

A második rész Orbán LMBTQ-jogok elleni háborújáról szól. Felidézik, hogy 2020-ban a magyar kormány betiltotta az azonos nemű párok örökbefogadását – ami 2017 óta törvényes az Egyesült Államok összes államában –, és lehetetlenné tette a transzneműek számára a nemük törvényes megváltoztatását. Példaként hozzák fel a 2021-ben elfogadott törvényt is, amely a pedofíliát összemossa a homoszexualitással, így például tilos „homoszexualitást megjeleníteni” kiskorúaknak Magyarországon. Ezek a törvények pedig a cikk szerint inspirálták a floridai törvényhozókat, ugyanis a floridai kormányzó is kijelentette, hogy csapást mér a „felébredt gender ideológiára”.

A lap szerint az amerikai jobboldaliak lelkesednek Orbán politikájáért, mert az szerintük növeli a születések számát, miközben gátolja a bevándorlást. Ugyanakkor hozzáteszik, hogy Orbán ugyan a magyar bruttó hazai termék mintegy 5 százalékát költi a családokat gyermekvállalásra ösztönző programokra, ennek ellenére Magyarország termékenységi rátája még mindig nem éri el azt a szintet, amely a lakosság állandó szinten tartásához szükséges - írta a Washington Post.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.