Egyetlen embert találtak felelősnek egy milliárdos csalásért, ő is csak két év felfüggesztettet kapott

POLITIKA
2022 május 19., 08:14
comments 5

Bő fél évtizeddel a vizsgálatok megkezdése után ítélet született egy milliárdos csalás ügyében. Hadházy Ákos parlamenti képviselő beszámolója szerint a 2,9 milliárd forint EU-támogatásból lényegében az ég világon semmit se csináló, Lázár János egykori gimnáziumi évfolyamtársa által vezetett Első Magyar Környezettudatos Szociális Szövetkezet ügyében egyetlen vádlottat ítéltek két év felfüggesztettre.

A rendkívül hangzatos név nem túl összetett gondolatot takart, A szekérderéknyi EU-s forrásból hátrányos helyzetű embereket foglalkoztattak volna, akiknek az erdőkben kellett volna hullott gallyakat gyűjteniük. 2015 tavaszán vették fel őket, de fizetést csak az első két hónapban kaptak. Mivel papíron munkaviszonyuk volt, munkanélküli támogatásra se voltak jogosultak. Munkát pedig abban a két hónapban se végeztek.

A pénz felszívódott, az ügyben az akkor a miniszterelnökséget vezető Lázár miniszter kezdett vizsgálódni saját egykori évfolyamtársa, Bada János szövetkezete ellen ellen. Bada más szálon is kötődött Lázárhoz, a miniszter polgármestersége idején Hódmezővásárhely városával közösen volt tulajdonosa a Zafír Média KFt.nek is.

A per kimenetéről Hadházy még márciusban érdeklődött az ügyben illetékes Fővárosi Törvényszéknél, de Tatár-Kis Péter, a törvényszék a Schadl-ügybe vastagon belekeveredett vezetője nem volt hajlandó tájékoztatást adni róla a parlamenti képviselőnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.