Őserdőt találtak egy hatalmas víznyelő mélyén Kínában

május 20., péntek 15:30
9

Hatalmas, 40 méter magas fákkal teli őserdőt találtak egy víznyelő mélyén Kínában, amely akár eddig ismeretlen állat- és növényfajok otthona is lehet.

Barlangokat felfedező túrázók bukkantak rá az erdőre a Kína déli részén fekvő Kuanghszi tartományban. A hatalmas víznyelő 306 méter hosszú, 150 méter széles, és 192 méter mély.

Miután a túrázók értesítették őket a felfedezésükről, a rejtett őserdőt a Kínai Földtani Intézet kutatói vizsgálták meg.

Egyikük, Zhang Yuanhai az állami Xinhua hírügynökségnek azt mondta, a víznyelő falaiban három barlangot találtak, a legmélyén pedig egy őserdőt.

Az expedíció vezetője, Chen Lixin azt mondta, nem lenne meglepő, ha olyan növény- és állatfajokat találnának az erdőben és a barlangokban, amelyekről még senki sem hallott korábban.

A karsztvidékeken jellemző a hatalmas víznyelők és barlangok kialakulása, de az, hogy egy ennyire mély víznyelőbe be tudjon jutni a megfelelő mennyiségű fény egy ilyen erdő kialakulásához, egyedülálló. (Guardian)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt