Őserdőt találtak egy hatalmas víznyelő mélyén Kínában

természet
2022 május 20., 15:30
comments 9

Hatalmas, 40 méter magas fákkal teli őserdőt találtak egy víznyelő mélyén Kínában, amely akár eddig ismeretlen állat- és növényfajok otthona is lehet.

Barlangokat felfedező túrázók bukkantak rá az erdőre a Kína déli részén fekvő Kuanghszi tartományban. A hatalmas víznyelő 306 méter hosszú, 150 méter széles, és 192 méter mély.

Miután a túrázók értesítették őket a felfedezésükről, a rejtett őserdőt a Kínai Földtani Intézet kutatói vizsgálták meg.

Egyikük, Zhang Yuanhai az állami Xinhua hírügynökségnek azt mondta, a víznyelő falaiban három barlangot találtak, a legmélyén pedig egy őserdőt.

Az expedíció vezetője, Chen Lixin azt mondta, nem lenne meglepő, ha olyan növény- és állatfajokat találnának az erdőben és a barlangokban, amelyekről még senki sem hallott korábban.

A karsztvidékeken jellemző a hatalmas víznyelők és barlangok kialakulása, de az, hogy egy ennyire mély víznyelőbe be tudjon jutni a megfelelő mennyiségű fény egy ilyen erdő kialakulásához, egyedülálló. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.