Tucatnyi katonai egységet telepít Oroszország a nyugati katonai körzetbe

külföldi
2022 május 20., 11:33

Moszkva "megfelelő ellenintézkedéseket tesz" Finnország és Svédország NATO-csatlakozása esetén, figyelmeztetett Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter az Interfax beszámolója szerint. A két ország csatlakozása szerinte "a katonai fenyegetések növekedéséhez vezetett a határ közelében”. „Moszkva ezekre a fenyegetésekre tizenkét új egység felállításával válaszol nyugati katonai körzetében” - mondta a védelmi miniszter.

A svédek és a finnek csatlakozása még nem teljesen lefutott játszma. Azt a NATO minden tagállamának ratifikálnia kell, Törökország viszont vétóval fenyegetőzik. Azt sérelmezik, hogy a két ország nem hagyja jóvá harminc ember kiadatását, akiket a törökök terrorizmussal vádolnak. Azt is sérelmezik, hogy Svédország nem tudott fellépni a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) tagjai ellen, amely milícia az 1980-as évek óta folytat fegyveres harcot a török állam ellen.

Ann Linde svéd külügyminiszter pénteken visszautasította Törökország azon vádjait, hogy országa támogatja a PKK-t.

link Forrás

Twitteren azt írta, „a Svédországról és a PKK-ról terjedő dezinformációk miatt szeretnénk emlékeztetni arra, hogy Törökország után Olof Palme kormánya volt az első, amely a PKK-t terrorista szervezetek közé sorolta, már 1984-ben. Az EU 2002-ben követte ezt a példát, amikor Anna Lindh volt Svédország külügyminisztere. Ez az álláspont továbbra is változatlan.”

Recep Tayyip Erdoğan török elnök azzal fenyegetőzik, hogy a PKK ügye miatt megvétózza Finnország és Svédország NATO-tagság iránti kérelmét. (The Guardian 1, 2)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.