Hiába rendelt el a kormány elővásárlási jogot, eddig egyetlen alkalommal sem vásárolták fel az exportra szánt gabonát

május 21., szombat 5:09
1

Az orosz-ukrán háború következtében fenyegető élelmiszerválságra a világ sok országában próbálnak reagálni, a magyar kormány például március elején jelentette be, hogy május 15-éig minden, Magyarország területéről külföldre kivinni kívánt búzát, rozst, árpát, zabot, kukoricát, szójababot és napraforgót előzetesen be kell jelenteni a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih), és ha az exportra tervezett mennyiség veszélyezteti a magyarországi ellátást, akkor az állam közbelépve megvenné a gabonát.

A Népszava ugyanakkor most megkérdezte az agrárminisztériumot, hogy mekkora mértékben tartottak itthon gabonát, és kiderült, hogy eddig semekkorában: a minisztérium válasza szerint a rendelkezés bevezetése óta összesen mintegy 3 millió tonna termény exportját jelentették be, korábbi évek azonos intervallumában is ennyit szoktak, nem volt indokolt az elővásárlási jog gyakorlása.

A bejelentési kötelezettséget a kormány nemrég július közepéig meghosszabbította. A Népszava rákérdezett arra is, hogy várható-e további hosszabbítás, de erre nem válaszolt egyelőre a minisztérium.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt