Több fesztivál is visszamondta már Nina Kraviz fellépését

ZENE
2022 május 21., 05:53
comments 4

Már három fesztivál közölte, hogy mégsem lép fel náluk a világ egyik leghíresebb női dj-je, az orosz Nina Kraviz, akit azért ért sok kritika, mert nem nagyon szólalt meg az orosz-ukrán háborúval kapcsolatban.

Nina Kraviz a Coachellán 2019. április 19-én.
photo_camera Fotó: Frazer Harrison/Getty Images for Coachella/AFP

Kraviz napjaink egyik legnagyobb orosz popsztárja a világban, és igazán a TIME magazin május közepi cikke után lett körülötte forró a levegő: egyrészt ekkor került elő több korábbi, még a háborút megelőző posztja is, melyeket Putyin melletti kiállásként lehetett olvasni, másrészt pedig nem ítélte el nyilvános az oroszok által indított háborút, hiába kérte erre az elektronikus zenei színtér számos ukrán és orosz előadója.

Nemrég a rotterdami Clone Distribution kiadó is közölte, hogy megszakítják a kapcsolatot Kraviz kiadójával, a Trip Recordings-szal az eltérő etikai-erkölcsi álláspontjuk miatt.

A TIME információi szerint azóta egy detroiti, egy hágai és egy német fesztivál jelentette be, hogy Kraviz mégsem lép fel náluk.

A dj-vel/énekesnővel szemben felmerülő kritikák közt egy 2014-es Instagram-poszt kap kiemelt figyelmet, melyen Kraviz a Coachellán egy kivágott Putyin-figurával látható, nem sokkal a Krím megszállása után. Kraviz ügynöke szerint amúgy a kartonputyint a fesztiválon osztogatták, és számos fesztiválozó készített közös fotót vele.

Amikor idén februárban Putyin utasítására az orosz hadsereg megtámadta Ukrajnát, Kraviz megosztott egy rövid videót, amire a Béke! feliratot írta ki oroszul, de posztját már akkor is többen kritizálták, azt állítva, hogy a popsztárnak ennél határozottabban kellett volna elhatárolódnia az orosz agressziótól.

Kraviz ezen a héten ismét megszólalt a háborúval kapcsolatban, és Instagramon azt írta, hogy az erőszak minden formáját elítéli, és a békéért imádkozik. Fáj neki, ha ártatlan emberek halálát látja.

A TIME megjegyzi, hogy Kraviz még számos európai fesztivál fellépője, a tervek szerint nemsokára Belgiumban és Londonban is színpadra léphet majd.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.