Orbán Viktor: Semmi szépet nem látunk egy betonkockában

szépség
2022 május 22., 15:02
comments 116
photo_camera Orbán Viktor miniszterelnök a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének ünnepélyes átadásán május 22-én. Jobbról Kemecsi Lajos főigazgató. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor megnyitotta a Néprajzi Múzeumot. A beszéde itt látható:

Néhány kiemelt mondat a miniszterelnöktől:

  • „Amit biztosan tudunk, az az, hogy nyelvünk és zenénk olyan helyekhez és időkhöz köt bennünket, ahol más európai népek nem járatosak, ez adja a magyar világ egyedi jellegét és mélyebb okát a mi létezésünknek.”
  • „A magyarság egy olyan jegy, mint amilyen az anyajegy: letörölhetetlen.”
  • „Tulipánminták kanyarodnak a hímestojásainkon, a búzaszálak hajlonganak a díszes edényeinken és széles mező tárul elénk a kalocsai szőtteseken, éppen úgy, mint nagyanyáink vasárnapi asztalán, vagy ahogy öregszünk, egyre inkább a mienkén is.”
  • „A magyar lélek olyan, mint a természet vadvirága: bárhol megél, ha szabadon élhet. Olyan, mint Petőfi költészete: ha a gyom köré is nő, mégis előbúvik és előbb-utóbb megtalálja a módját, hogy szabaduljon a rákapaszkodó indák fogságából.
  • „Magyarnak lenni jó.”
  • „Az a tény, hogy semmi szépet nem látunk egy betonkockában, viszont a naplementét vagy a gyermekét ölelő édesanya képét mind szépnek találjuk, azt bizonyítja, hogy létezik örök egyetemes szépség, ami maga az igazság.”
  • „Ez az épület meggyőződésünket tükrözi, hogy létezik szépség a világban, hogy a 12 egy tucat kockaépületek és az ötlettelen irodakomplexumok világában is lehet egyedit alkotni, amely illik környezetéhez, megragadja a szemet és gyönyörködteti a lelket.”
photo_camera Orbán Viktor és Baán László, a Liget Budapest Projekt miniszteri biztosa a Néprajzi Múzeum új, városligeti épületének ünnepélyes átadásán május 22-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán/MTI/MTVA

Orbán Viktor viszonyát a kockaépületekhez tavaly ebben a cikkben dolgoztuk fel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.