A nők elleni erőszak ellen demonstráló nők szállták meg Cannes-ban a vörös szőnyeget

nők elleni erőszak
2022 május 23., 04:20
comments 2

Néhány napon belül már másodszor tiltakoztak a Cannes-i filmfesztiválon a nők biztonsága, pontosabban annak hiánya miatt, ezúttal egy csapat nő a szexmunkások meggyilkolásáról szóló film premierjén szállta meg a vörös szőnyeget.

A Holy Spider című film vetítése előtt több mint tíz nő ment ki a vörös szőnyegre, hogy felmutassanak egy transzparenst, amin a fesztivál legutóbbi megrendezése óta Franciaországban meggyilkolt 129 nő neve szerepelt. A feketébe öltözött csoport füstgránátokat is robbantott. Az AFP hírügynökség szerint a tiltakozó nők a Les Colleuses nevű feminista csoport tagjai.

link Forrás

A biztonsági szolgálatok nem léptek közbe. Az aktivistákat a résztvevők fotózták, videózták, köztük például Raymond Depardon díjnyertes francia dokumentumfilmes.

Az akciót még azelőtt bonyolították, hogy a Holy Spider alkotói megérkeztek volna a vetítésre. Az iráni születésű Ali Abbasi által rendezett filmben egy oknyomozó újságírónő egy szexmunkásokat célzó sorozatgyilkos ügyét vizsgálja az iráni szent városban, Mashhadban. A film Saeed Hanaei igaz története alapján készült, aki legalább 16 nőt ölt meg, és néhány iszlamista militáns számára hőssé vált.

Pénteken is volt már egy hasonló akció: valaki George Miller Háromezer év vágyakozás című filmjének premierje előtt demonstrált az orosz hadsereg ellen, melynek tagjai Ukrajnában követtek el szexuális erőszakot.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.