4,3 milliárd forintos büntetést kell fizetni egy lemondott budapesti teniszverseny miatt

sport
2022 május 25., 13:37
comments 12

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a Magyar Tenisz Szövetséget (MTSZ) és a Nemzeti Sport Ügynökséget (NSÜ) a tavaly elmaradt budapesti Billie Jean King Kupa-döntő miatt. (Ez lényegében a női válogatottak tornája.)

A 12 csapatos versenynek eredetileg három évig (2020-22) lett volna a házigazdája Budapest, egy igen előnytelen szerződés alapján, amit a teniszszövetség előző elnöke, a fideszes képviselő Szűcs Lajos kötött. A teljes költség 20 milliárd forint lett volna.

A 2020-as a pandémia miatt elmaradt, a 2021-est pedig már a szövetség új vezetése mondta le a covidra hivatkozva. (Szűcs Lajost Lázár János váltotta.) A lemondás miatt perelt a nemzetközi jogtulajdonos, az ITF Licensing Limited (ITFL), így került az ügy a nemzetközi Sportbíróságra.

A teniszszövetség szerdai tájékoztatása szerint a sportbíróság az ITFL által kért 52 millió dollár helyett csak 12 millió dollár megfizetésére kötelezte a két magyar szervezetet, mert azok 2019-ben a rendezési szerződés alapján már 8 millió dollárt kifizettek.

A szövetség egyértelmű sikerként értékelte a döntést, mert a rendezés összköltsége a kormány által erre a célra fordított 20,6 milliárd forintot jelentősen meghaladta volna. "Ekként a CAS döntésével a Lázár János vezette MTSZ és annak elnöksége több mint 20 milliárd forintot takarított meg a magyar adófizetőknek" - áll a közleményben.

Arról nem szól a közlemény, hogy 4,3 milliárdot így is ki kell fizetni a semmire. Nem ez volt az egyetlen gazdasági furcsaság a szövetség előző vezetése alatt, ennek ellenére a bukott elnököt, Szűcs Lajost újra indította a Fidesz az országgyűlési választáson, a politikus meg is nyerte a választókerületét.

photo_camera Fotó: Illyés Tibor/MTI/MTVA

A tavalyi finálé végül Prágában volt novemberben. A 12 csapatos tornán a magyarok rendezőként vettek volna részt, de így a kanadaiak indultak helyettük. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt