A CNN új bizonyítékai szerint az izraeli rendőrség célzottan lőtte agyon a palesztin újságírót Dzseninben

május 25., szerda 7:24
12

A CNN azt írja két, a helyszínen készült videóra és nyolc szemtanúra, illetve egy hangelemzőre és egy robbanófegyver-szakértőre hivatkozva, hogy a felvételek azt bizonyítják, Sirín Abu Aklát, az al-Dzsazíra ismert riporterét szándékosan vették célba és lőtték agyon izraeli erők Dzseninben, május 11-én. A hosszú riportban szakértők segítségével elemezték a fotókat és videókat.

Sirín Abu Akla portréja egy megemlékezésen. Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

Az egyik szemtanú, aki egy 16 perces videót adott át a CNN-nek, azt mondta - azzal ellentétben, amit az izraeli rendőrség állít -, egyáltalán nem voltak aznap a környéken palesztin fegyveresek, és így összetűzések sem az izraeli erőkkel. Egyáltalán nem számítottak lövöldözésre, mert az a kb. tíz fős csoport, amellyel ő is mozgott, csak az újságírókkal beszélgetett. A videó hetedik perce körül azonban, miközben a a négyfős al-Dzsazíra stáb a katonák felé sétált, hogy megmutassák, újságíróként vannak ott, azok elkezdenek lőni rájuk. Azokat, akik a földre zuhant Abu Aklának megpróbáltak segíteni, tovább lőtték. A lövés a nőt a sisakja és a golyóálló mellénye között, a fülénél érte.

Többek közt egy biztonsági szakértő is elemezte a riporter halálának helyszínén készült fotókat, és a látható lövésnyomok alapján azt mondta, ez nem sortűz volt, ami véletlenül eltalálta, hanem kifejezetten célba vették, és egyenesen onnan indították a lövést, ahol az izraeli katonai autók álltak az utcában.

Izrael egyébként néhány napja azt közölte, nem indít büntetőeljárást Sirín Abu Akla meggyilkolásának ügyében.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt