Izrael nem indít büntetőeljárást a meggyilkolt palesztin újságíró ügyében

külföld
2022 május 19., 16:22
comments 2

Nem indítanak azonnali büntetőeljárást Sirín Abu Akla amerikai-palesztin újságíró meggyilkolása ügyében, mivel a riportert „aktív harci helyzetben” ölték meg, bár az „operatív vizsgálat” folytatódik - közölték az Izraeli Védelmi Erők csütörtökön. Palesztin tisztviselők és szemtanúk szerint a Press feliratú golyóálló mellényt viselő Abu Aklát szándékosan lőtték agyon izraeli katonák egy palesztin fegyveresek elleni rajtaütés során. A nő az Al-Dzsazíra jól ismert tudósítója volt.

photo_camera Sirín Abu Akla portréja egy megemlékezésen. Fotó: LOUISA GOULIAMAKI/AFP

A Haaretz arról számolt be, hogy az izraeli katonai rendőrség elfogadta az izraeli katonák állítását, miszerint nem tudtak arról, hogy Abu Akla a dzsenini menekülttáborral szomszédos faluban tartózkodott, amikor május 11-én megölték.

A Haaretz szerint a dandár vezetője, Meni Liberty ezredes a rajtaütés során hat olyan esetet azonosított, amikor izraeli katonák tüzet nyitottak, állítólag fegyveres palesztinokra, akik Abu Akla és más újságírók közelében tartózkodtak.

Az izraeli katonai főügyész, Yifat Tomer-Yerushalmi vezérőrnagy döntése eltér a közelmúltban a megszállt Ciszjordániában civilek halálát okozó incidensek többségétől, hiszen azok után indítottak vizsgálatot.

A Yesh Din izraeli civil szervezet bírálta a mostani döntést, mint mondták, „a hadsereg bűnüldözési szervei már arra sem veszik a fáradságot, hogy a nyomozás látszatát keltsék”.

Abu Akla pénteki temetésén az izraeli rendőrség lerohanta a koporsóvivőket és a temetési menetet, mely nagy felháborodást váltott ki. Abban az ügyben vizsgálatot ígértek. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt