Romániában kihirdették a törvényt, ami lehetővé teszi a kitermelést a fekete-tengeri gázmezőn

energia
2022 május 25., 10:07
comments 1

Klaus Iohannis román elnök szerdán kihirdette azt a törvényt, amely lehetővé teszi a fekete-tengeri földgáz kitermelését - írja az MTI. A törvényt múlt héten fogadta el a román képviselőház ügydöntő házként.

A kép illusztráció, ez gy Caesarea melletti tengeri gázmező.
photo_camera A kép illusztráció, ez egy Caesarea melletti tengeri gázmező. Fotó: JACK GUEZ/AFP

A román állami Romgaz tavaly ősszel állapodott meg az Exxonnal, hogy megvásárolja az amerikai óriásvállalat részesedését a Neptun Deep nevű gázmezőben. A közelmúltban feltárt mező a Fekete-tenger mélyén van, és az Exxon felerészben volt a tulajdonosa. A másik felét az osztrák OMV romániai leányvállalata bírja. Magyari Péter akkor arról írt, hogy sokáig a magyar kormány is nagy reményeket táplált a mezővel kapcsolatban, úgy volt ugyanis, hogy az ottani gáz nagy részét Magyarország irányába szállítják majd.

A jogszabályt korábban a szenátus is megszavazta, amely módosított az úgynevezett offshore törvényen. A módosításra azért volt szükség, mert a 2018-ban, a szociáldemokrata kormány idején elfogadott törvénnyel elégedetlenek voltak a befektetők, akik jegelték döntésüket a kitermelés elkezdéséről. A 2020 decemberében megtartott parlamenti választások után a román kormánykoalíció megígérte, hogy módosítani fogja a jogszabályt. A tavaly ősszel megalakult, a Nemzeti Liberális Pártot (PNL), a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) magában foglaló nagykoalíció felgyorsította a jogszabály elfogadási eljárását.

A most hatályba lépő törvény szerint a közvetlen és közvetett adók révén a román állam a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százalékát kapja meg, míg a haszon 40 százaléka a befektetőké marad.

A jogszabály immár nem kötelezi a befektetőket, hogy a román piacon adják el a gáz jelentős mennyiségét, de előírja, hogy válsághelyzet esetén a román államnak elővásárlási joga van.

Románia arra számít, hogy a fekete-tengeri földgázlelőhelyek kitermelésével öt éven belül energetikai szempontból függetlenné válik. A jogszabály következtében a nagyobb földgázmennyiséget rejtő mélytengeri Neptun Deep lelőhellyel kapcsolatban a befektetők várhatóan meghozzák a kitermelés elkezdéséről szóló döntést, így 2026 végéig, 2027 elejéig elkezdődhet a földgáz felszínre hozatala. Ott évente 10 milliárd köbmétert terveznek kitermelni. Ennek a lelőhelynek a kitermelési joga az osztrák OMV és a román Romgaz állami vállalat tulajdonában van.

A Fekete-tenger Romániához tartozó térségéből kitermelhető földgáztartalékok meghaladják a 100 milliárd köbmétert. Románia éves fogyasztása 11-12 milliárd köbméter gáz.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.