Semjén Brüsszelre fogta, miért nem emelik azonnal a pedagógusbéreket

május 25., szerda 5:15
18

A pedagógusok piaci szintű béremelése valóban elmaradt, ismerte el Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, amikor kedden a parlamentben nyilatkozott újságíróknak. A Népszava beszámolója szerint Semjén azt mondta, Pintér Sándor, az oktatásért is felelős belügyminiszter a garancia, hogy ha lesz megfelelő tárgyalópartner, akkor az orvosok után a tanárokkal is meg tudnak majd egyezni az ország teherbíró-képességéhez mérten.

A lap tudósítója megkérdezte, hogy ha a kormány amúgy is mindig a jó gazdasági mutatókat hangsúlyozza, miért nem tudják azonnal megemelni a pedagógusbéreket. Semjén erre Brüsszelt hibáztatta:

„Most jó a GDP, de a helyzet az, hogy az EU elhibázott energetikapolitikájából látható, hogy az energiaárak az égben vannak, óriási gazdasági bizonytalanság van, ennek a következményére nyilvánvaló az országnak fel kell készülni gazdaságilag. (...) Ebből kifolyólag a rendelkezésre álló pénzeszközöknek van egy prioritása és van egy végessége. Ennek az egésznek a fényében kell nézni a tanárok szempontjait, amit Magyarország kormánya - ahogy Hoffmann Rózsa idején is - figyelembe vesz és a jövőben is figyelembe fog venni”.

Semjén Zsolt és Orbán Viktor Fotó: Németh Dániel/444

A tanárok jelenleg a magyar diplomás átlagbér 60 százalékát kapják, vagyis szinte feleannyit, mint más, hasonló végzettségű emberek. Fideszes politikusok az elmúlt hetekben rendre elismerték, hogy jogosak a követelések, de nem tettek konkrét ígéretet a béremelésre. Pintér parlamenti meghallgatásán azt mondta: „Nem ígérek semmit, és azt betartom”.

Ugyanakkor törvényjavaslatot nyújtottak be a tanársztrájk korlátozásáról, amit februárban már rendeletbe foglaltak. Ez indította el a tanárok polgári engedetlenségi mozgalmát, amelynek kezdeményezője, Tóth Viktor a héten felmondott.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt