90 millió eurós Rembrandt festmény került vissza egy francia faluba

május 26., csütörtök 13:13
1

Visszakerült tulajdonosához, az 1500 lelkes Mas d'Agenais önkormányzatához Rembrandt Krisztus a kereszten című festménye, ami becslések szerint 90 millió eurót is érhet.

Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Az aláírás nélküli képet a 19. század elején egy katona ajándékozta a falu templomának. A kis román kori templomot több hónapnyi titkos előkészület után sikerült úgy átalakítani, hogy az megfeleljen a biztonsági követelményeknek, és visszakerülhetett a festmény.

A 391 éve készült, 100×73 cm-es, aláírás nélküli Rembrandt festményt 1804-ben Napóleon seregének egyik kapitánya, a Mas d'Agenais-ből származó Xavier Duffour vette meg egy dunkerque-i aukción, majd elajándékozta a falu templomának. A festményt 1918-ban történelmi ereklyének nyilvánították. 1959-ben hitelesítették és átszállították a Louvreba restaurálására. 2011-ben a falu kölcsönadta a Louvre-nak, az elmúlt 6 évben pedig a Bordeaux-i Saint-André katedrálisban őrizték.

Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Bár a becslések szerint 90 millió eurós festmény Mas d'Agenais 70 éves költségvetésének felel meg, a közösségnek állítólag eszébe se jutott, hogy eladja, inkább a turizmus fellendülésében bíznak. (Euronews)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt