90 millió eurós Rembrandt festmény került vissza egy francia faluba

MŰVÉSZET
2022 május 26., 13:13
comments 1

Visszakerült tulajdonosához, az 1500 lelkes Mas d'Agenais önkormányzatához Rembrandt Krisztus a kereszten című festménye, ami becslések szerint 90 millió eurót is érhet.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Az aláírás nélküli képet a 19. század elején egy katona ajándékozta a falu templomának. A kis román kori templomot több hónapnyi titkos előkészület után sikerült úgy átalakítani, hogy az megfeleljen a biztonsági követelményeknek, és visszakerülhetett a festmény.

A 391 éve készült, 100×73 cm-es, aláírás nélküli Rembrandt festményt 1804-ben Napóleon seregének egyik kapitánya, a Mas d'Agenais-ből származó Xavier Duffour vette meg egy dunkerque-i aukción, majd elajándékozta a falu templomának. A festményt 1918-ban történelmi ereklyének nyilvánították. 1959-ben hitelesítették és átszállították a Louvreba restaurálására. 2011-ben a falu kölcsönadta a Louvre-nak, az elmúlt 6 évben pedig a Bordeaux-i Saint-André katedrálisban őrizték.

photo_camera Fotó: PHILIPPE LOPEZ/AFP

Bár a becslések szerint 90 millió eurós festmény Mas d'Agenais 70 éves költségvetésének felel meg, a közösségnek állítólag eszébe se jutott, hogy eladja, inkább a turizmus fellendülésében bíznak. (Euronews)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.