Burkina Fasóban 50 embert öltek meg iszlamista fegyveresek

Terrorizmus
2022 május 26., 19:39
comments 1

Az utóbbi hetekben elszaporodtak az iszlamista lázadóknak tulajdonított támadások Burkina Fasóban, legutóbb szerdán 50 embert öltek meg ismeretlen fegyveresek Madjoari településen – közölte Hubert Yameogo ezredes, a keleti régió kormányzója. Az áldozatok éppen távozni akartak egy hídon át a településről, amikor rájuk támadtak.

A térségben gyakorivá váltak civilek és katonák elleni támadások. Május 19-én egy katonai egységre támadtak rá fegyveresek: 11 katonát megöltek, 20 másikat megsebesítettek. Öt nappal korábban egy civilek elleni támadásban 17 ember halt meg és 7 megsebesült.

photo_camera Elenőrző pont egy terrortámadás után Ouagadougouban 2017. augusztus 14-én. Illusztráció: Olympia De Maismont/Anadolu Agency via AFP

Az AFP francia hírügynökség szerint két hónapja rendszeressé váltak a katonák és civilek elleni támadások a nyugat-afrikai ország északi és keleti részén, és kb. kétszázan haltak meg.

2015 óta, amikor Burkina Faso dzsihadista támadások célpontja lett, a legsúlyosabb merényletet 2021. június 5-én követték el Solhanban. Fegyveres férfiak – a hatóságok szerint 12-14 éves fiúk is voltak közöttük – legalább 132 embert öltek meg.

Burkina Fasóban – elsősorban az északi és a keleti területeken – hét éve csapnak le rendszeresen az al-Kaida és az Iszlám Állam terrorszervezettel szövetséges dzsihadisták. A támadások következtében több mint kétezren haltak meg és kb. 2 millióan menekültek el az otthonukból. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt