Megkezdik a mentést a Sajó szlovákiai szakaszán, ahol egy vasércbányából mos ki szennyeződéseket a folyó

„Örömhírt közölt Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter, pénteken elkezdődik a felszíni víz bányába jutásának megakadályozása” – mondta Ján Budaj szlovák környezetvédelmi miniszer a kormányülés után, írja az ujszo.com. A terv szerint elterelik a bányába befolyó felszíni vizet, ami különféle, a vízi élővilágra káros anyagokat mos ki a járatokból, ezzel szennyezve a Sajót.

A Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, az ügyben indult vizsgálat kiderítette, hogy a szennyeződést az egykori Siderit üzem telephelyéről, az alsósajói vasércbányából a folyóba kerülő szennyezett víz okozza. A víz vastartalma tizenkétszeresen haladta meg a meghatározott határértéket.

photo_camera A Szlovákiában vörösre váltott Sajó. Fotó: Orosz Örs/Facebook

Azóta több vizsgálatot és készítettek, Budapest pedig az együttműködést és a katasztrófa gyors elhárítását sürgette. Budaj a magyar földművelési miniszterrel, Nagy Istvánnal folytat tárgyalásokat.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt