Több ezer anyag szivárgott ki a hszincsiangi koncentrációs táborokról, ahova az ujgurokat vitték

terror
2022 május 26., 06:52
comments 12

Vang Ji kínai külügyminiszter a Kína „befeketítését célzó álhírek” tisztázását reméli az ENSZ emberi jogi főbiztosának 6 napos kínai látogatásától. Michelle Bachelet – aki egyébként a volt chilei elnök – az első vezető ENSZ-diplomata, aki 2005 óta Kínába látogatott, de a pekingi kormány kritikusai attól tartanak, hogy a hatóságok „Patyomkin-stílusú túrát” szerveznek neki.

Csakhogy éppen amikor Michelle Bachelet a régió városaiba – Ürümcsibe és Kasgarba – tartott, új sorozatot tettek közzé feltört kínai rendőrségi fényképekből és dokumentumokból, amik bemutatják, hogy a kínai vezetés milyen embertelenül bánik a hszincsiangi ujgur kisebbséggel.

Embertelen koncentrációs táborok

Egy külön honlapon több ezer letartóztatott fotója mellett rendőrségi utasításokról és nyomozati anyagokról szóló dokumentumok is láthatók. A dokumentumok például részletesen leírják, hogyan kell eljárni a szökni próbáló emberekkel (le kell őket lőni). A fotókon látszik, de a belső protokollok is kimondják, hogy a „diákokat” meg kell bilincselni és be kell kötni a szemüket, amikor áthelyezik őket a létesítményeken belül, vagy kórházba viszik őket, az őröknél pedig rendszeresen botok vannak.

photo_camera Fotó: xinjiangpolicefiles.org

A hszincsiangi rendőrség aktáiként emlegetett adathalmaz, amit egy médiakonzorcium (köztük a BBC) tett közzé, 2018-ig nyúlik vissza. Hackerek küldték el az amerikai központú Victims of Communism Memorial Foundation kutatójának, Adrian Zenz német antropológusnak és aktivistának, aki az év elején megosztotta az anyagokat a nemzetközi médiával.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.