Végképp elbukott a magyar–szlovén hokivébé-pályázat, tényleg Orbán fújhatta le

május 26., csütörtök 12:06
10

A szükséges kormánygarancia hiányában a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) nem engedi tovább a jövő évi elit-világbajnokság megrendezésére beadott magyar-szlovén pályázatot – derült ki csütörtökön Tamperében az IIHF kongresszusán. Luc Tardif, a nemzetközi szövetség elnöke és az IIHF jogásza, Ashley Ehlert megerősítették, hogy az IIHF-nek szükségesek a pénzügyi garanciák – írja az MTI.

A pályázás kivételes, egyszeri lehetőség lett volna Magyarországnak, mivel a szövetség szabályai szerint eleve csak olyan ország rendezhet elitvébét, amelyik az előző öt évből legalább kétszer kijutott a legerősebb csapatok világbajnokságára. Mi most éppen kijutottunk, de ez volt a történelemben mindössze a második alkalom. A rendkívüli esély úgy hullott az ölünkbe, hogy a 2023-as rendezés jogát elvették az oroszoktól.

Az MTI jelentése szerint a kongresszuson felszólalt Such György, a magyar szövetség elnöke. Jelezte, hogy nem tudták időre megkapni a kormánygaranciát, megérti az IIHF elvárásait, és sok sikert kívánt a finn-lett szervezőknek. A küldötteknek elmondta, hogy a magyar kormány kedden állt fel, rövid idő állt rendelkezésre a felkészülésre, de az elmúlt egy hónapban minden energiájukkal azon dolgoztak, hogy a szlovénokkal közösen sikeresen pályázatot nyújtsanak be. Hozzátette, ez egy hasznos lecke volt számukra, és életre szóló lehetőség lett volna.

Ez a frissen felállt kormányos magyarázat azonban valójában púdernek tűnik, hiszen egyrészt a Fidesz kormányoz tovább, így az új kormány felállása nem jelent akkora változást, másrészt a sportéletben ennél sokkal kisebb súlyú ügyekben is személyesen Orbán miniszterelnök dönt. A brit Insidethegames információja szerint szerint a magyar–szlovén pályázatot éppen a kormánygarancia hiánya torpedózta meg, hogy a magyar kormány nem volt hajlandó kormánygaranciával támogatni azt, mivel Orbán Viktor miniszterelnök személyesen fúrta meg a projektet. A lap szerint Orbán ellenkezésének oka, hogy a 2023-as vébét eredetileg Oroszország rendezte volna, a Putyin-szövetséges magyar kormányfő pedig nem nem szeretett volna olyan eseményt rendezni, amit a szövetségesétől vettek el, és amin a nemzetközi szövetség tiltása miatt az orosz csapat várhatóan el sem indulhat.

A másik lehetséges magyarázat, hogy a költségvetés elég kritikus helyzetében a kormány nem szívesen vállalja a pluszkiadást.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt