A franciák és a hollandok után Görögország és Ciprus sem támogatja Ukrajna gyorsított felvételét az Európai Unióba

háború
2022 május 27., 10:28
comments 4

Görögország és Ciprus támogatja Ukrajna uniós tagságát, de ellenzik a folyamat felgyorsítását, ahogyan azt a kelet-európai országok javasolták – írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a görög Euractiv. Görögország álláspontja szerint az EU-szerződés 49. paragrafusában előírt összes feltételt be kell tartani.

Athén ezzel összefüggésben kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-balkáni csatlakozási folyamatnak, amelyet folytatni és gyorsítani kell – közölték a források, hozzátéve, ragaszkodnak ahhoz, hogy a térség európai integrációja elsőrendű prioritás.

Arra a kérdésre, hogy Görögország hozzájárul-e ahhoz, hogy júniusban megadják Ukrajnának a tagjelölti státust, egy rálátó forrás azt mondta, Athén először a Bizottság javaslatát szeretné megismerni, bár a tagállamok egyhangú egyetértésére egyelőre nem lehet számítani.

photo_camera Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő optimistán tekint a fényes jövőbe 2022. április 8-án Fotó: STRINGER/AFP

Ami a Ciprusi Köztársaságot illeti, kormányzati források azt mondták az Euractivnak, hogy először meg kell nézni, milyen irányba mutat az Európai Bizottság által kiadandó állásfoglalás.

Ha ez pozitív, akkor Ciprus elfogadja a javaslatot a tagjelölti státus megadásáról. A forrás ugyanakkor hozzátette, hogy minden vonatkozó eljárást szigorúan be kell tartani, ezért a csatlakozási folyamat hosszú lesz.

Egy ilyen egyenletben a ciprusiak szerint a nyugat-balkáni tagjelölt országokat is figyelembe kell venni, amelyek közül többen nagy lépéseket tettek már a csatlakozás felé, végrehajtották a szükséges reformokat, és teljesítettek több kötelezettséget.

Az elmúlt hetekben már több meghatározó nyugat-európai állam részéről is a folyamat lerövidítésének lehetetlenségéről nyilatkoztak, így tett például Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt