A franciák és a hollandok után Görögország és Ciprus sem támogatja Ukrajna gyorsított felvételét az Európai Unióba

háború
2022 május 27., 12:28

Görögország és Ciprus támogatja Ukrajna uniós tagságát, de ellenzik a folyamat felgyorsítását, ahogyan azt a kelet-európai országok javasolták – írja diplomáciai forrásokra hivatkozva a görög Euractiv. Görögország álláspontja szerint az EU-szerződés 49. paragrafusában előírt összes feltételt be kell tartani.

Athén ezzel összefüggésben kiemelt jelentőséget tulajdonít a nyugat-balkáni csatlakozási folyamatnak, amelyet folytatni és gyorsítani kell – közölték a források, hozzátéve, ragaszkodnak ahhoz, hogy a térség európai integrációja elsőrendű prioritás.

Arra a kérdésre, hogy Görögország hozzájárul-e ahhoz, hogy júniusban megadják Ukrajnának a tagjelölti státust, egy rálátó forrás azt mondta, Athén először a Bizottság javaslatát szeretné megismerni, bár a tagállamok egyhangú egyetértésére egyelőre nem lehet számítani.

Ursula von der Leyen és Volodimir Zelenszkij április 8-án Kijevben.
photo_camera Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök és Volodimir Zelenszkij ukrán államfő optimistán tekint a fényes jövőbe 2022. április 8-án Fotó: STRINGER/AFP

Ami a Ciprusi Köztársaságot illeti, kormányzati források azt mondták az Euractivnak, hogy először meg kell nézni, milyen irányba mutat az Európai Bizottság által kiadandó állásfoglalás.

Ha ez pozitív, akkor Ciprus elfogadja a javaslatot a tagjelölti státus megadásáról. A forrás ugyanakkor hozzátette, hogy minden vonatkozó eljárást szigorúan be kell tartani, ezért a csatlakozási folyamat hosszú lesz.

Egy ilyen egyenletben a ciprusiak szerint a nyugat-balkáni tagjelölt országokat is figyelembe kell venni, amelyek közül többen nagy lépéseket tettek már a csatlakozás felé, végrehajtották a szükséges reformokat, és teljesítettek több kötelezettséget.

Az elmúlt hetekben már több meghatározó nyugat-európai állam részéről is a folyamat lerövidítésének lehetetlenségéről nyilatkoztak, így tett például Emmanuel Macron francia elnök és Mark Rutte holland miniszterelnök.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.