A kórház-főigazgató szerint az ápolóknak érezniük kell a megbecsülést, akkor talán nyelnek még egyet, és összeszedik utolsó tartalékaikat

Egészségügy
2022 május 27., 14:21

Szűkös erőforrások közt kell javítani az egészségügyi ellátás minőségét, mondta Jenei Zoltán, az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) vezetője a Magyar Orvosi Kamara konferenciáján.

Rövid előadása elején visszautalt a járványra, amikor „hihetetlen nagy arányban tudtunk életeket megmenteni (...) még akkor is, ha túl sok embert vesztettünk el különféle, nem feltétlenül az egészségügynek felróható okok miatt”.

Ezután nagyvonalakban felsorolta, milyen területeken kellene belenyúlni a rendszerbe, de közben hangsúlyozta, hogy ők legfeljebb javaslatokat tehetnek a kormánynak.

photo_camera Jenei Zoltán országos kórház-főigazgató 2019-ben Fotó: Sóki Tamás/MTI/MTVA

Jenei szerint a járvány idején szembesültek az egészségügy szervezési, kommunikációs gondjaival, amik „jelentős része talán irányítási, döntéshozatali kérdésekre vezethető vissza, egy része pedig a humán erőforrás területén elmaradt döntésekre”. Nem részletezte, mit ért ez alatt pontosan.

Felvetette, hogy ha nem lehet minden kisvárosi kórházban minden szolgáltatást ellátni, el kell gondolkodni, hogy milyen szinteken mire tudnak garanciát vállalni. Ilyen átalakításhoz először is elemzésre van szükség, fokozatosan lehet változtatni, mondta.

Arról a régi problémáról is beszélt, hogy épp azokban a térségekben vannak a legnagyobb ellátási problémák, ahol a legrosszabb az emberek egészségi állapota. Szerinte ezt a kettőt valahogy muszáj összhangba hozni.

Szerinte „nem lehet megúszni” a népegészségügyi programok fejlesztését sem, mert „nem fogja bírni az egészségügyi rendszer (...), ha a polgárok nem tesznek többet az egészségük megőrzése érdekében”. Ezen a területen akár néhány éven belül is lehet eredményeket elérni, mondta.

Jenei elismerte, hogy az orvosokkal ellentétben az ápolók nem keresnek annyit, amennyit kellene.

Addig is, szerinte fontos, hogy érezzék, megbecsült tagjai a szakmai közösségüknek, mert akkor „talán még egyet nyelnek, még egyszer összeszedik az utolsó tartalékaikat, megpróbálják túltenni magukat a pandémia időszakával együttjáró kiégést, és tesznek a betegekért”. Azt mondta, erről mindenkinek a saját közösségében, vagyis kórházában kell elgondolkodnia.

A főigazgató ezen kívül támogatja, hogy teljesítmény mentén differenciálják az orvosok fizetését, és ennek egy részét a nyilvánosság felé is kommunikálják.

Takács Péter még a Szent János Kórház főigazgatójaként, azóta volt az OKFŐ vezetőhelyettese, ma egészségügyi államtitkár
photo_camera Takács Péter (jobbra) egészségügyi államtitkár, itt még a Szent János Kórház főigazgatójaként 2021-ben Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI/MTVA

A konferencián felszólalt Takács Péter új egészségügyi államtitkár is, aki a 24.hu tudósítása szerint azt mondta, megnyugtatja a tudat, hogy az egészségügy a Belügyminisztérium alá került. Szerinte Pintér Sándor személye erősíti a terület érdekérvényesítő képességét.

Takács - aki eddig Jenei helyettese volt az OKFŐ-nél - azt mondta, most az előző ciklusban meghozott egészségügyi döntéseket kell finomhangolni.

Ápolói béremelés, elemzések, nyilvános adatok

Az orvosi és a szakdolgozói kamara februárban 12 pontos javaslatcsomagot tettek közzé annak érdekében, hogy működőképes maradjon az egészségügyi ellátórendszer. Ápolói béremelést, rendes elemzéseket és nyilvános adatokat kértek, és élesen bírálták a járványkezelést.

A kamara régóta szorgalmazza azt is, hogy az elvégzett ellátások után finanszírozzák a kórházakat, ne fix összegeket adjanak. Ez szerintük segíthetne fokozni a teljesítményt és valamelyest mérsékelni a járvány okozta várólistákat. Jenei a pénteki konferencián azt mondta, hamarosan visszatérhetnek valamilyen teljesítmény alapú finanszírozásra.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.