A texasi rendőrség már teljesen mást mond az iskolai mészárlás kulcsfontosságú részleteiről, mint a lövöldözés után

bűnügy
2022 május 27., 12:35
comments 1

A texasi rendőrség felülvizsgálta a keddi halálos iskolai lövöldözés kulcsfontosságú részleteit, miután a szülők részéről egyre több kritika érkezett az első tájékoztatás után.

A rendőrség most azt állítja, a fegyveres férfi 12 percig kószált az uvaldei iskola előtt, mielőtt akadálytalanul behatolt, ami ellentmond a korábbi állításnak, miszerint a támadóval egy rendőr a helyszínen szembeszállt és rálőtt.

A rendőrség szerint a támadó megölt 19 gyereket és két tanárt, majd 90 perccel azután, hogy megérkezett, agyonlőtték. A késedelem és a videófelvételek, amiken a felbőszült szülőket a rendőrök lefogják és megbilincselik, miközben a fegyveres még az iskolában van, a közvélemény növekvő haragjához és a korai válaszlépések vizsgálatához vezetett.

Greg Abbott, az állam kormányzója a hét elején üdvözölte a „vitéz helyi rendőrök” „gyors válaszát”, akik szerinte még azelőtt összecsaptak a fegyveressel, mielőtt az belépett volna az iskolába. „Elképesztő bátorságról tettek tanúbizonyságot azzal, hogy a lövöldözés felé futottak” – mondta.

A legfrissebb idővonalat egy sajtótájékoztatón Victor Escalon texasi ranger mondta el, aki többször elmondta, hogy szeretné „tisztázni” a korábbi nyilatkozatait. Megvédte a rendőrség lépéseit, és arról beszélt, hogy a lövöldözés érzelmileg megviselte a rendőröket. „Mindannyiunknak fáj belül” – mondta.

Az események idővonala azonban a csütörtöki eligazítás után még mindig homályos, és továbbra is kérdéses, hogy mennyi ideig tartott, mire megérkeztek a rendőrök, és hogy a fegyveres férfi, a 18 éves Salvador Ramos miért lehetett több mint egy órán át az iskolában, mielőtt megölték, és nem is helyi rendőrök, hanem az amerikai határőrök által vezetett taktikai egység.

Escalon azt mondta, Ramos 11:28-kor ütközött a járművével a közelben, és 2 perccel később érkezett az első segélyhívás, amiben egy fegyveres férfiről számoltak be. Ramos ezután emberekre lőtt, bebarangolta az iskola területét, majd 11:40-kor szabadon belépett egy ajtón, ami nem volt bezárva.

A rendőrség 4 perccel később érkezett a helyszínre – mondta Escalon, de azt nem tudni, milyen közel kerültek a fegyvereshez, vagy hogy megpróbáltak-e bejutni abba az osztályterembe, ahol a lövöldözés történt. A rendőrség eleinte azt mondta, a rendőrök „már behatoltak”, és elrejtőztek, miután erős tűz alá kerültek. Erről most Escalon azt mondta: „Nem hatoltak be azonnal a lövöldözés miatt.”

A fegyverest 12:45-kor lőtte agyon a határőrség elit taktikai egysége által vezetett csapat. Escalon lejjebb csavarta a rendőrség korábbi kijelentéseit, amik szerint az ezt megelőző órában folyamatos lövöldözés zajlott. „A lövöldözés nagy része az elején történt” – mondta újságíróknak.

photo_camera Fotó: Allison Dinner/AFP

Szemtanúk szerint a rendőrség habozott a gyilkossal szembenézni, és a helyszínről készült videók alapján odakint gyülekeztek, miközben a kétségbeesett családtagok felszólították őket, hogy azonnal rohamozzák meg az épületet.

Az egyik anya azt mondta a Wall Street Journalnek, hogy rövid ideig megbilincselték, és azzal vádolták, hogy akadályozta a rendőrségi intézkedést, miután más szülőkkel együtt követelte, hogy a rendőrök menjenek be az iskolába. Angeli Rose Gomez azt mondta, látta, hogy az egyik apát a földre vitte egy rendőr, egy másikat paprikasprével fújtak le, egy harmadik ellen pedig később sokkolót vetettek be.

„A rendőrség nem csinált semmit” – mondta Gomez, akit végül szabadon engedtek. Azt mondta, átugrott az iskola kerítésén, és berohant, hogy megmentse a két gyerekét, mert a rendőrök csak a kerítésen kívül álltak. „Nem mentek be oda, és nem futottak sehova” – mondta.

Az Associated Pressnek Javier Cazares, akinek a lánya, Jacklyn meghalt a támadásban, azt mondta, a rendőrség azt állította, berohantak, de ők ezt nem látták. „Sokan vitatkoztunk a rendőrséggel: »Mindannyiuknak be kell menniük oda! Mindannyiuknak végezniük kell a dolgukat!« A válaszuk az volt, hogy: »Nem tudjuk elvégezni a munkánkat, mert ti beavatkoztok.«”

A behatolás látszólagos késése eltér az 1999-es columbine-i mészárlás óta bevett rendőrségi gyakorlattá vált útmutatástól, ami szerint a helyszínre érkező első tiszteknek mindent meg kell tenniük, hogy megállítsák a támadást, anélkül, hogy várnának a mentésre, erősítésre.

Escalon nem volt hajlandó válaszolni több kérdésre, miért nem ölték meg hamarabb a fegyverest. Azt mondta, hogy „minden kérdést figyelembe vett”, és később további tájékoztatást fog adni.

A nyomozók nem találtak arra utaló jelet, hogy a fegyveresnek mentális betegsége vagy büntetett előélete lett volna, legálisan vásárolt két AR típusú puskát a támadás előtti héten, nem sokkal a 18. születésnapja után.

A mészárlás után egyből fellángolt a fegyvertartásról szóló vita az USA-ban, de mert a fegyvertartás joga alkotmányos kérdés, gyors megoldásra lényegében nincs semmi esély, hatékonyra még annyi sem. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.