Értelmezhetetlen és betarthatatlan az új rendelet, írják Orbánnak a független benzinkutasok

gazdaság
2022 május 27., 16:04
comments 10

Levélben kér „sürgős segítséget” a miniszterelnöktől a Független Benzinkutak Szövetségének elnöksége, mivel szerintük „amellett, hogy kodifikációs hibát is tartalmaz – több szempontból értelmezhetetlen és betarthatatlan” az a friss kormányrendelet, amely előírja, hogy péntektől más árakon tankolhatnak a magyar, illetve a külföldi rendszámú autók.

A rendelet szerint ezentúl a kutakon ki kell írni, hogy mennyi a benzin ára a hatósági ár nélkül, és a tankolók ezt az árat látják majd peregni tankolás közben, és a magyar rendszámú autók esetében fizetés közben lehúzzák a végösszeget a hatósági ár alapján.

A független kutasok levele szerint a rendelet veszélybe sodorja az üzemanyagellátás biztonságát, és számos kérdést vet fel:

  • A rendelet értelmében nem magyar gépjárműveket kizárólag nagyteljesítményű oszlopon lehet kiszolgálni, ami a gyakorlatban személyautókra lehetetlen.
  • A rendelet 3 napot biztosít a technikai akadályok legyőzésére, ami a kasszarendszerek átállíthatóságának bonyolultsága miatt nem betartható. A rendeletnek megfelelő kasszarendszer nélkül a működés lehetetlen.
  • A rendelet alapján a benzinkutas kénytelen diszkriminálni külföldieket, ezzel perelhetővé válik az Európai Uniós jog alapján.
  • A rendelet szerint a kiszolgáló személyzetnek kéne ellenőrizniük a vásárlók iratait, de ehhez nincsenek meg sem a hatósági jogosítványaik, sem megfelelő jogvédelmük, pedig ezek a helyzetek konfrontációhoz vezethetnek.

Fentieken túl a Független Benzinkutak Szövetsége tagsága értetlenül áll azelőtt a hátrányos megkülönböztetés előtt, amellyel a rendelet sújtja a:

  • magyar állampolgársággal, szavazati joggal rendelkező, a magyar nemzet egészéhez szervesen hozzátartozó, de magyar rendszámú autóval nem rendelkező milliókat,
  • Magyarországon élő és dolgozó, Magyarországon adót fizető, de nem magyar regisztrációjú autót használó külföldieket,
  • mindazon Magyarországon élő magyar állampolgárokat, akik rendszámmal, forgalmi engedéllyel rendelkező járművet, kisgépet használnak (pl.: robogók, fűnyírógép).

A független kutasok szerint a működésüket szabályozó jelenleg hatályos jogrendszer „olyan súlyos szankciókat tartalmaz, jogorvoslati lehetőségek nélkül, amik olyan fenyegető környezetet teremtenek, amelyben az egyéb bizonytalanságok meghaladják az elviselhetőség határát, és ezért fennáll, hogy tagjaink közül sokan döntenek tevékenységük felfüggesztése mellett, súlyosan veszélyeztetve környezetük üzemanyagellátásának biztonságát. A helyzetet súlyosbítja, hogy személyzetünk sem képes tolerálni a sorban állásra és okiratok bemutatására vásárlóink sokszor brutalitásba hajló magatartását”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.