Háborús fejlemény: napraforgóolaj helyett disznózsír került egyes magyar konzervekbe

disznóság
2022 május 27., 6:28
comments 6

Május 1-től egy új rendelet lehetővé teszi, hogy az ukrán háború miatti alapanyag-beszerzési problémák okán helyettesítő összetevőket használhassanak az élelmiszerekben úgy, hogy a termék neve és csomagolása is a régi marad. A Tudatos Vásárlók Egyesületének közleményében azt írják: arra lehetett számítani, hogy a változtatások a finomított napraforgóolaj és a búza cseréjét jelenthetik, és így is történt, megjelentek az első termékek, amelyekbe helyettesítő összetevő került.

Az érintett termékek listája az egyesület szerint nem rövid, a Szegedi Paprika Zrt. 35-féle konzervjéről van szó. Köztük olyan finomságokról, mint a REÁL Rakott káposzta, a COOP Lencsefőzelék lecsókolbásszal, az ARO Húsgombóc paradicsomos szószban, a Penny Babgulyás sertéshússal vagy a Hazánk Kincsei Babgulyás gyorspácolt sertéshússal. A listázott termékekben a napraforgóolajat disznózsírra cserélték.

A változtatást a Szegedi Paprika Zrt. az ukrán háborúval indokolja az oldalán: „A jelenlegi ukrán háborús helyzet miatti alapanyag beszerzési problémák szükségessé teszik, hogy a Szegedi Paprika Zrt. által gyártott készétel konzerv termékek esetében a napraforgó étolajat helyettesítsük.”

A Tudatos Vásárlók Egyesülete felhívja a figyelmet, hogy a rendelet szerint nem kell a terméken látszódnia a változásnak, ha a gyártó biztosítja, hogy a boltban kikerül egy megfelelő tájékoztató felirat.

A változásokat a Nébih vonatkozó oldalán is követhetik a tudatos vásárlók.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt