Nem könnyű kimenekíteni az intézményekben lakó állami gondozott gyerekeket Ukrajnában

Lezárt tartalom a Kör tagjainak
május 27., péntek 18:44
  • Ukrajnában több mint 90 ezer állami gondozott vagy fogyatékossággal élő gyerek él intézményekben, az ő menekítésük pedig koránt sem olyan egyszerű a háború sújtotta területekről.
  • Civil szervezetek, köztük az ukrán SOS Gyermekfalvak, vették kezükbe az irányítást, hogy a leginkább veszélyes területekről kimenekítsék a gyerekeket. Ez viszont nem olyan egyszerű, ugyanis sokszor a fogyatékossággal élő gyerekeket nehéz szállítani, és bürokratikus folyamatok is nehezítik az evakuálást.
  • Az ukrán állami gondozott gyerekek menekítéséről beszélgettünk Szilvási Lénával, a magyar SOS Gyermekfalvak minőségirányítási igazgatójával, és Darya Kasyanovával, az ukrán SOS Gyermekfalvak ukrajnai munkatársával.

Ukrajnában több mint 90 ezer gyerek él összesen 702 intézményben, melyekből 138 szociális, 37 pedig egészségügyi intézmény, ezekben állami gondozott, családból kiemelt és fogyatékossággal élő gyerekek laknak. Mindemellett még körülbelül 60 ezer állami gondozott gyerek él nevelőszülőkkel, 10-11 fős nagycsaládokban.

Darya azt meséli, hogy éppen Lviv környékén voltak táborozni az SOS nevelőszülőivel és az állami gondozott gyerekekkel 1-2 héttel a háború kitörése előtt, amikor már lehetett látni, hogy baj van.

„A nevelőszülők ekkor még nem hitték el, hogy tényleg háború lesz. A tábor után haza akartak menni, de meggyőztük őket, hogy ne menjenek. Csak a háború kitörése napján vált számukra nyilvánvalóvá, hogy ez volt a jó döntés” - mondja Darya.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt