Hemzsegni fognak az emeletes vonatok a szolnoki vonalakon

közlekedés
2022 május 29., 09:14
comments 2

Május 30-tól az újszászi vonalon már 30 hétköznapi és 31 hétvégi járat, továbbá a ceglédi vonalon munkanapokon 33, hétvégén 36 járat utasai közlekedhetnek emeletes vonattal – közölte a MÁV Zrt. Azt írták, eddig 34 új járművet vett át a MÁV-Start, amelyek az elővárosban öt vasútvonalon közlekednek, és az előszezoni menetrend életbe lépésével hétvégén a Balatonra is járnak.

Május 30-tól az eddigieken túl a Budapest–Újszász–Szolnok vonalon hétköznap további nyolc, hétvégén hét KISS járat közlekedik, a Budapest–Cegléd–Szolnok vonalon hétköznaponként négy újabb járatban közlekednek emeletes szerelvények.

Hangsúlyozták: a 40 darabos flottából már 34-et átvett a vasúttársaság, így egyre nagyobb arányban közlekednek az emeletes motorvonatok.

A Budapest-Cegléd vonalon utasforgalmi próbaüzemben elindított első emeletes KISS motorvonat halad Ceglédbercel határában 2020. március 15-én.
photo_camera A Budapest–Cegléd vonalon mégpróbaüzemben elindított első emeletes KISS motorvonat Ceglédbercel határában 2020. március 15-én Illusztráció: Máthé Zoltán/MTI/MTVA

A hét minden napján járnak KISS vonatok a Budapest–Cegléd–Szolnok, a Budapest–Újszász–Szolnok, a Budapest–Esztergom, a Budapest–Vác–Szob és a Budapest–Győr–Hegyeshalom vonalon. A Dunakanyar vonalán Vácra és Szobra munkanapokon két járat kivételével minden vonatot KISS motorvonatból állítanak ki, hétvégéken is csak modern motorvonatokkal utazhatnak az utasok. Hétvégén pedig Budapest–Szolnok–Debrecen–Nyíregyháza között egyes sebesvonatokon is találkozhatnak az utasok az emeletes szerelvényekkel. „Az új járművek kedvezőbb menetdinamikai tulajdonságainak és a gyorsabb utascseréjének köszönhetően javul a menetrendszerűség, nő az utazási komfort” – fogalmazott a MÁV Zrt.

Kitértek arra is, hogy május 16-tól az előszezoni menetrend szerint hétvégén és ünnepnapokon KISS emeletes motorvonat közlekedik a Balaton déli partján, a Szob és Fonyód közötti Jégmadár expresszvonatban is. A Dunakanyarból érkező járat népszerűsége nagy volt tavaly, a főszezonban szinte folyamatosan telt házzal közlekedett.

A nyári főszezonban még további balatoni expresszvonatokon is várhatóak KISS motorvonatok. Ezeken a járatokon 12 kerékpár is szállítható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.