Iskolai mészárlás Texasban: vizsgálat indul annak kiderítésére, hogy helyes döntéseket hoztak-e a rendőrök

tömeggyilkosság
2022 május 29., 17:26
comments 1

Az Egyesült Államok igazságügyi minisztériuma vizsgálatot indít annak érdekében – írja a BBC –, hogy kiderüljön, megfelelő döntéseket hoztak-e a rendőrök a texasi Uvalde városának általános iskolájában lezajlott mészárlás során. Az intézményben egy Salvador Ramos nevű 18 éves fiú kezdett lövöldözni, a vérengzésben 19 gyerek és 2 tanár vesztette életét.

Az események után kiderült, hogy a rendőrök az iskola folyosóin várakoztak, miközben a csapdába esett gyerekek kétségbeesetten hívogatták a 911-et.

photo_camera Joe Biden amerikai elnök és a first lady Jill Biden fejet hajt Fotó: MANDEL NGAN/AFP

Mint korábban megírtuk, legalább nyolcszor hívták a gyerekek a rendőrséget abból az osztályteremből, ahol lövöldözni kezdett az elkövető. Ekkor nagyjából húsz rendőr várakozott a folyosón, mégis majdnem egy órába telt, mire lelőtték Ramost.

Steven McCraw, a texasi közbiztonsági hatóság vezetője pénteken elismerte, rossz döntést hoztak, de a helyszíni parancsnok úgy gondolta, a tettes ekkorra elbarikádozta magát odabent, és a gyerekek már nincsenek életveszélyben, az időt pedig felkészülésre akarta használni.

A BBC beszámol róla, hogy Joe Biden amerikai elnök Uvaldéba utazott, hogy gyászoló családokkal és túlélőkkel találkozzon, útjára elkísérte őt a first lady Jill Biden, aki maga is tanár. A cikk szerint nem várható, hogy az elnök érdemi módon állást foglaljon az Egyesült Államokban az eset hatására ismét fellángolt vitában a szabad fegyverviselésről.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.