A Shell és az OMV is hazautalta a hatósági árral csökkentett nyereségét

gazdaság
2022 május 31., 15:02
comments 5

Mivel a hatósági benzinárat csak tavaly november 15-én vezette be az Orbán-kormány, ezért a Mol után a legtöbb kúttal rendelkező OMV és a Shell magyarországi leánycége is még szép üzleti eredményt ért el 2021-ben - derül ki a cégek beszámolójából.

"A február 24. óta tartó orosz-ukrán háború és július 1-jéig meghosszabbított hatósági ár negatív hatással van a társaságra. A társaság nem tervezi működése beszüntetését vagy radikális csökkentését" - közli például a Shell Hungary. A cég 2020-as 265 milliárd forintos forgalma 2021-ben 318 milliárd forintra ugrott, ennek ellenére a nyeresége feleződött: 10,1 milliárd forintról 5,5 milliárd forintra. Ezt nem is hagyták bent a cégben, hanem - egy kis tartalékkal kiegészítve - 6,1 milliárd forint osztalékot szavaztak meg.

Shell benzinkút logója.
photo_camera Shell benzinkút logója. Fotó: BEN STANSALL/AFP

Ez persze nagyon messze van a Mol teljesítményétől. A magyar olajtársaság - amelynek részvényei az olajembergós megállapodás után kedden szépen erősödtek - legutóbb április végén közölte, hogy mennyi osztalékot fizet: az igazgatóság 241,9 milliárd forintos osztalékfizetést javasolt, mivel 2021-ben rekordösszegű eredménnyel zárt.

Az osztrák rivális OMV tavalyi árbevétele nem derül ki a beszámolójából, de az látszik, hogy a magyar leánycég profitja a 2020-as 10,3 milliárd forintról 21,4 milliárd forintra ugrott, amit ki is vettek a cégből. Bevallásuk szerint a hatósági ár bevezetése a 2021-es eredményt még csak kis mértékben érintette, ellenben az idei első félév mérlegére már jelentős hatással lesz.

Ma már a Mol, a Shell és az OMV kutakon is különféle korlátozásokkal, illetve benzinhiánnyal találkozhatnak az autósok. A világpiacról vásárló importőrök, nagykereskedők pedig kivonultak, hiszen Magyarországon csak jelentős veszteséggel, hatósági áron tudnák eladni a drágábban vett benzint. Magyarán az Orbán-kormány által előírt hatósági árral kiszorították a piacról a Mol riválisait.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.