Kanadában ősztől felfüggesztik a kézifegyverekkel való kereskedést

photo_camera Justin Trudeau, Kanada miniszterelnöke Fotó: TOBIAS SCHWARZ/AFP

Justin Trudeau kormánya hétfőn egy olyan törvényjavaslattal fordult a törvényhozás felé, ami befagyasztaná a kézifegyverekkel való kereskedést az ország határain belül, és korlátozná a birtoklás feltételeit is.

„Azon a napon, amikor ez a jogszabály hatályba lép, többé nem lehet majd kézifegyvert vásárolni, eladni, átadni Kanadában" - mondta Justin Trudeau miniszterelnök, aki a fegyverek importálását is felfüggesztené.

A kormány azt is előírja majd, hogy a kézifegyverek tölténytárait úgy kell véglegesen átalakítani, hogy azokba soha ne férjen bele öt tölténynél több. A nagy kapacitású tárakkal való kereskedelmet szintén felfüggesztik.

„A sportlövészet és a vadászat során történő lőfegyverhasználaton kívül nincs ok arra, hogy Kanadában bárkinek is szüksége legyen fegyverekre a mindennapi életben” - nyilatkozta Trudeau.

A kézifegyverekre vonatkozó befagyasztás várhatóan ősszel lép életbe. A közbiztonsági miniszter már hétfőn beterjesztette a vonatkozó módosítókat a parlament elé, hogy biztosítsa a gyors végrehajtást.

A C-21. számú törvényjavaslat azt is javasolja majd, hogy vonják meg a fegyvertartási engedélyt azoktól, akik családon belüli erőszakos vagy zaklatásos bűncselekményekben korábban érintettek voltak.

Május közepén 10 ember halt meg Buffalóban, miután a 18 éves Payton Gendron tüzet nyitott egy bevásárlóközpontban. Néhány nappal később a gimnazista Salvador Ramos 19 gyereket és 2 tanárt gyilkolt meg a texasi Uvalde városában. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt