A buffalói tömeggyilkos márciusban és egy nappal a merénylet előtt is járt a tett helyszínén

bűnügy
2022 május 17., 06:02

A vasárnapi, 10 halálos áldozattal járó lövöldözés gyanúsítottja, Payton Gendron márciusban és egy nappal a merénylet előtt is járt abban a szupermarketet, ahol tettét elkövette, bár a várostól 300 kilométerre lakik - közölte a rendőrség hétfőn.

photo_camera Helyszínelés Buffalóban, a tett helyszínén. Fotó: JOHN NORMILE/Getty Images via AFP

A Washington Post írta meg először hétfőn, hogy Gendron márciusban „nyilvánvalóan felderítő” utat tett a Tops üzletbe, hogy feltérképezze annak elrendezését és elhelyezkedését a támadás előkészítéseként. Akkor kérdőre vonta egy biztonsági őr, aki gyanúsnak találta a viselkedését. Joseph Gramaglia buffalói rendőrfőnök egy hétfői sajtótájékoztatón elmondta, hogy a gyanúsított március elején valóban járt Buffalóban, de nem volt hajlandó megerősíteni a vizsgálatra vonatkozó más híreket. A hatóságok szerint Gendron pénteken tért vissza Buffalóba, hogy egy utolsó felderítést végezzen a környéken.

A Post szerint Gendron részletesen beszámolt a márciusi vizitről, és az üzlet „támadási körzet 1”-ként szerepelt abban a több száz oldalas, neki tulajdonított online dokumentumban is, amit a hatóságok is vizsgálnak.

Gendron 10 embert agyonlőtt, hármat pedig súlyosan megsebesített szombaton a New York állambeli Buffalóban. A 18 éves fehér férfi behajtott egy szupermarket parkolójába, ott lelőtt négy embert, majd az üzletben még kilenc embert, mielőtt megadta magát a rendőröknek. Akcióját a sisakjára rögzített kamerával élőben közvetítette a leginkább videójátékok streamelésre használt Twitch-en. A hatóságok rasszista gyűlölet-bűncselekményként kezelik az esetet, az áldozatok és sérültek közül 11 fekete. Gendront óvadék nélkül előzetes letartóztatásba helyezték, tagadta a bűnösségét.

photo_camera Payton S. Gendron Fotó: HANDOUT/AFP

A fiatal már tavaly júniusban fenyegetőzött azzal, hogy az érettségi idején lövöldözni fog a conklini Susquehanna High Schoolban, ahova járt. Akkor a mentális egészségügyi törvény alapján őrizetbe vették, és kórházba vitték kivizsgálásra.

Az előzetes vizsgálat szerint Gendron gyakran látogatott fehér felsőbbrendűségi összeesküvés-elméleteket hirdető oldalakat, és sokat olvasott a 2011-es oslói és a 2019-es christchurchi (egyaránt rasszista indíttatású) tömeggyilkosságokról. A nyomozók azt feltételezik, a férfi kifejezetten azért ment az adott szupermarkethez, mert kutatta a környék demográfiai adatait, és az üzlet egy túlnyomórészt feketék lakta környéken található.

Joe és Jill Biden kedden Buffalóba utazik. (Reuters)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt