Közös nyilatkozatban állt ki az MTA elnöke a visegrádi akadémiák vezetőivel az ukránok mellett és Oroszország ellen

POLITIKA
2022 május 31., 09:02
comments 4

“Együttérzés és szolidaritás – budapesti találkozójukon a visegrádi akadémiák elnökei közös nyilatkozatban álltak ki az ukrán lakosság, a tudósok és a tudomány érdekei mellett, elítélve Oroszország katonai agresszióját.”

Ezzel a felütéssel kezdődik az MTA friss közleménye, amelyből kiderül, hogy Budapesten, az MTA székházában tartotta éves találkozóját a visegrádi akadémiák fóruma, ahol az akadémiai elnökök közös nyilatkozatot adtak ki az Ukrajna elleni agresszióról és az ukrajnai tudósok támogatásáról. A konferencia végén az öt akadémia - a magyar, a cseh, a szlovák, a szlovén és a lengyel - elnöke megegyezett abban, hogy két ülés között is együttesen lépnek fel közös célok elérése érdekében, és e lépések, nyilatkozatok koordinálására a következő találkozóig Freund Tamást, a Magyar Tudományos Akadémia elnökét kérték fel.

íme a nyilatkozat teljes szövege:

A Visegrádi Együttműködés akadémiái legmélyebb együttérzésükről és szolidaritásukról biztosítják Ukrajna szenvedő lakosságát.
A Visegrádi Együttműködés akadémiái mindent megtesznek annak érdekében, hogy támogassák a háború elől menekülőket, különös tekintettel az ukrajnai tudományos közösség tagjaira és családaikra. Akadémiáink egyaránt elítélik az orosz agresszort és az emberiesség ellen elkövetett bűncselekményeket.
A Visegrádi Együttműködés akadémiáinak meggyőződése, hogy a jelenleg zajló humanitárius katasztrófa megállításának, valamint Ukrajna területi, oktatási, kulturális, vallási, tudományos és gazdasági önállósága megőrzésének egyetlen módja az azonnali tűzszünet életbe léptetése és az agresszor katonai erőinek visszavonása.
A Visegrádi Együttműködés akadémiái közös reményüket fejezik ki, és felajánlják támogatásukat ahhoz, hogy az Ukrajnából elmenekült tudósok, művészek sorstársaikkal együtt visszatérhessenek szülőföldjükre, és békében, méltó körülmények között folytathassák értékes kutatómunkájukat az egyetemes tudomány céljai érdekében.

Jerzy Duszyński, a Lengyel Tudományos Akadémia elnöke
Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke
Pavol Šajgalík, a Szlovák Tudományos Akadémia elnöke
Peter Štih, a Szlovén Tudományos és Művészeti Akadémia elnöke
Eva Zažímalová, a Cseh Tudományos Akadémia elnöke


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.