Bocsánatot kért a francia kormány a BL-döntő körüli káoszért

foci
2022 június 01., 13:51

Emmanuel Macron elnök és a kormányzat tagjai sajnálatukat fejezik ki, hogy a nézők közül sokan nem tudták az előzetes terveiknek megfelelően megtekinteni a Real Madrid-Liverpool FC finálét - mondta Olivia Grégoire kormányszóvivő a szerdai kormányülés után. Hozzátette, azt is sajnálják, hogy a stadion mellett több szurkolót megtámadtak és kiraboltak a helyi bandák tagjai.

Mint arról Plankó Gergő kollégám írt, a szombati Bajnokok Ligája döntője előtt elég apokaliptikus jelenetek zajlottak a párizsi Stade de France stadionban: a Liverpool szurkolóit egy rettenetesen szűk helyen próbálták beengedni a stadionba, így volt, akinek három óra alatt sikerült csak megtennie az amúgy 17 perces utat a metrótól a stadionig. A káoszban több helyi srác, akinek nem volt jegye, átmászott a kerítésen és beszökött a stadionba, ami miatt a francia rendőrök elővették a paprikaspray-t, amiből viszont több jutott a jegyüket lóbáló angol szurkolóknak. A balhé miatt a meccs is több mint 30 perces csúszással indult, a Liverpool kikapott, az angol szurkolók közül pedig távozóban még többeket kiraboltak.

"Bocsánatot kérek. Tudjuk ezt jobban csinálni? Igen" - jelentette ki a szóvivő. Grégoire jelezte, hogy Macron elnök azon dolgozik, hogy kivizsgálja a történteket és levonja a tanulságokat, hogy a a jövőben hasonló eseményeknél ne forduljanak elő ilyen jelenetek. Például a 2024-es párizsi nyári olimpián, amivel kapcsolatban két tanulmányt is készítenek, melyeknek célja, hogy optimalizálják a stadionok biztonságát, valamint a létesítmények közvetlen környezetét és a közlekedést.

photo_camera Fotó: THOMAS COEX/AFP

Hétfőn Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter azt nyilatkozta az RTL televíziónak, hogy 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okoztak. A helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint viszont tömegével biztosan nem lehetett látni olyan eseteket, hogy hamis jeggyel elkapott emberek lassították volna a bejutást. A tárcavezető azt is mondta, hogy szerinte a Liverpool - ellentétben a Real Madriddal - nem törődött megfelelően a szurkolóival és magukra hagyta őket.

Az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.