Bocsánatot kért a francia kormány a BL-döntő körüli káoszért

június 1., szerda 13:51

Emmanuel Macron elnök és a kormányzat tagjai sajnálatukat fejezik ki, hogy a nézők közül sokan nem tudták az előzetes terveiknek megfelelően megtekinteni a Real Madrid-Liverpool FC finálét - mondta Olivia Grégoire kormányszóvivő a szerdai kormányülés után. Hozzátette, azt is sajnálják, hogy a stadion mellett több szurkolót megtámadtak és kiraboltak a helyi bandák tagjai.

Mint arról Plankó Gergő kollégám írt, a szombati Bajnokok Ligája döntője előtt elég apokaliptikus jelenetek zajlottak a párizsi Stade de France stadionban: a Liverpool szurkolóit egy rettenetesen szűk helyen próbálták beengedni a stadionba, így volt, akinek három óra alatt sikerült csak megtennie az amúgy 17 perces utat a metrótól a stadionig. A káoszban több helyi srác, akinek nem volt jegye, átmászott a kerítésen és beszökött a stadionba, ami miatt a francia rendőrök elővették a paprikaspray-t, amiből viszont több jutott a jegyüket lóbáló angol szurkolóknak. A balhé miatt a meccs is több mint 30 perces csúszással indult, a Liverpool kikapott, az angol szurkolók közül pedig távozóban még többeket kiraboltak.

"Bocsánatot kérek. Tudjuk ezt jobban csinálni? Igen" - jelentette ki a szóvivő. Grégoire jelezte, hogy Macron elnök azon dolgozik, hogy kivizsgálja a történteket és levonja a tanulságokat, hogy a a jövőben hasonló eseményeknél ne forduljanak elő ilyen jelenetek. Például a 2024-es párizsi nyári olimpián, amivel kapcsolatban két tanulmányt is készítenek, melyeknek célja, hogy optimalizálják a stadionok biztonságát, valamint a létesítmények közvetlen környezetét és a közlekedést.

Fotó: THOMAS COEX/AFP

Hétfőn Amélie Oudéa-Castéra francia sportminiszter azt nyilatkozta az RTL televíziónak, hogy 30-40 ezer brit szimpatizáns jegy nélkül vagy hamis belépővel érkezett a stadionhoz, ahol aztán óriási biztonsági gondot okoztak. A helyszínen lévő újságírók beszámolói szerint viszont tömegével biztosan nem lehetett látni olyan eseteket, hogy hamis jeggyel elkapott emberek lassították volna a bejutást. A tárcavezető azt is mondta, hogy szerinte a Liverpool - ellentétben a Real Madriddal - nem törődött megfelelően a szurkolóival és magukra hagyta őket.

Az európai szövetség (UEFA) annyit közölt, hogy az érvényes jegy nélkül érkezők miatt alakult ki a káosz. A liverpooli drukkerek beengedésére kijelölt kapukat lezárták, hogy megakadályozzák a hamis belépővel rendelkezők bejutását. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt