Enyhe tünetei vannak a majomhimlős magyar férfinak

Egészségügy
2022 június 01., 19:37
comments 2

Enyhe tünetei vannak annak a 38 éves magyar férfinak, akinél az országban elsőként kimutatták a majomhimlőt. Az RTL Híradó beszámolója szerint a férfi lázcsillapítót kapott és otthon gyógyul, ahol három hetes karanténját tölti.

Müller Cecília kedden jelentette be, hogy Magyarországban is megjelent az Európa nyugati részén terjedő majomhimlő. Ez egy viszonylag ritka betegség, amit az 1970-es években azonosítottak először embernél a a Kongói Demokratikus Köztársaságban. A koronavírussal ellentétben a majomhimlő nem terjed nagyon könnyen, szoros kontaktus kell ahhoz, hogy valaki elkapja, így elsősorban a családtagok vannak veszélyben. Ezért a járványügyi hatóságok még vizsgálják, kivel került szorosabb kapcsolatba a 38 éves magyar férfi.

A tünetek közé a jellegzetes kiütések mellett a láz, fejfájás, izomfájdalom, hátfájás, duzzadt nyirokcsomók, hidegrázás és fáradtság tartoznak. Az ember és ember között nehezen terjedő betegségnek nincs ellenszere, az eredetileg feketehimlő ellen készült vakcinák mindazonáltal bizonyos fokú védelmet nyújtanak ellene. A betegség általában 2-4 hétig tart, majd lényegében spontán elmúlik.

Szlávik János infektológus az RTL-nek arról beszélt, hogy a majomhimlő magában nem egy súlyos betegség, a bárányhimlőhöz hasonló. Súlyosabb szövődményei attól lehetnek, ha a betegség során jelentkező kiütések elfertőződnek. Hogy várhatóan miért nem lesz a majomhimlőből a koronavírushoz hasonló világjárvány, arról itt írtunk részletesebben.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.