Júliustól egy betűvel hosszabbak lesznek az új rendszámok

június 1., szerda 13:42
15

Július elsejétől egyrészt egy betűvel meghosszabbodnak az újonnan kiadott magyar rendszámok, másrészt egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák jelzései - jelentette be Vitézy Dávid, a Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára szerdán. A már forgalomban lévő rendszámokat nem kell újakra cserélni, azok ezután is ugyanúgy használhatók.

Az új típusú rendszámtábla több variációban. Fotó: Vitézy Dávid / Facebook

A változásokat azzal indokolta, hogy a jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül egyébként is kifutott volna. Az újfajta rendszámok a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel - mondta el az államtitkár. A hosszabb rendszámok a járműállomány fokozatos megújulásával, felmenő rendszerben váltják majd fel a régieket.

Emellett egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi E, M, P, SP és Z betűjelűek helyett egységesen I betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben TX, a Magyar Honvédség járművei HA, a rendőrség járművei RA, az Országos Mentőszolgálat járművei MA, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei NA, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig BA betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

A változás nem igényel külön utánajárást, és a hatósági jelzések ára nem emelkedik. (MTI)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt