Borisz Jelcin veje nem ad többé tanácsokat Vlagyimir Putyinnak

külföld
2022 június 02., 12:43
comments 2

Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő megerősítette azt a két nappal korábbi értesülést, miszerint többé nem ad tanácsokat Vlagyimir Putyinnak Valentyin Jumasev. A Reuters hírösszefoglalója szerint a Borisz Jelcin vejeként is ismert férfi – aki az egykori elnök lányának, Tatyjanának a második férje – nem játszott jelentős szerepet a döntéshozatalban, de Putyin stábjának azon tagjai közé tartozott, akik „a liberális reformok időszakához és Oroszország nyugati orientációjához kapcsolódtak”.

Valentyin Jumasev 1997 márciusa és 1998 decembere között – még apósa idejében – vállalt konkrét szerepet, akkor az elnöki iroda vezetőjeként dolgozott, utána került tanácsadói pozícióba, ám ezért javadalmazást nem kapott.

photo_camera Valentyin Jumasev és b. neje 2018-ban Fotó: EKATERINA CHESNOKOVA/Sputnik via AFP

„Megerősíthetem, hogy Valentyin Jumasev nagyjából egy hónappal ezelőtt saját kezdeményezésére felhagyott a tanácsadói tevékenységgel” – jelentette ki Peszkov.

A tanácsadó, aki újságíróként kezdte karrierjét, mélyen és rengeteg szálon integrálódott az orosz elitbe, így nem is volt szüksége a tanácsadói fizetésre. A kapcsolódó pontok közül ugyanis talán érdemes megemlíteni, hogy:

  • amerikai információk szerint a kétezres években ismeretlen okokból és céllal 6 millió dollárral szponzorálta őt Aliser Uszmanov orosz oligarcha,
  • első házasságából született lánya, Polina egy másik oligarcha, Oleg Gyeripaszka felesége,
  • egyes információk szerint ő volt annak idején a Mihail Prohorov-projekt egyik ötletgazdája és ideológusa, amikor a nevezett oligarchát egyfajta Putyin-utódként próbálták felépíteni, ám sikertelenül.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.